La CET nu s-au ,,găsit” bani pentru căldură mai ieftină, dar pentru indemnizaţii grase sunt soluţii

Cum deja ştiţi la CET situaţia a devenit explozivă. Spuneam că vom reveni asupra unora dintre probleme. În esenţă se ştie că la Arad plata pe care o suportă un cetăţean care are apartamentul racordat la reţeaua CET este cu 100 de lei mai mare pentru ficare gigacalorie, faţă de un bucureştean. Este normal aşa ceva? Sunt două legi în această ţară pentru acest lucru? Credem că nu. Sindicatul Liber Indepen­dent Termoelectrica a mai spus în scrisoarea deschisă: ,,Un alt subiect pe care vrem să îl aducem la cunoştinţa opiniei publice, este propunerea Consiliului de Administraţie condus de de preşedintele Neamţiu Cornel, de a modifica statutul societăţii şi a contractului de mandat al membrilor consiliului de administraţie privind modificarea indemnizaţiei de şedinţă astfel încât de la 1.216 lei să se ajungă la 4000 lei.
În statutul societăţii activitatea principală de bază este producerea de energie electrică, acest consiliu dorind să modifice activitatea de bază introducând şi produ­cerea de energie termică în cogenerare de înaltă eficienţă ( această activitate nu
există în codul CAEN). La data semnării contractului de mandat, în statutul societăţii nu figura producerea de energie termică, ceea ce este un abuz din partea acestora.
PNL Arad, prin reprezentanţii săi în C.A. si A.G.A, incearca sa faca «un ghiseft», iar prin modificarea imorala, abuziva si ilegala a statutului societatii, «recompensează» membrii politici cu indemnizatii de sedinta la nivel de miniştri. Modificând valoarea indemnizaţiei membrilor consiliului de administraţie întrebăm retoric dacă şi pentru ei, este/sau nu, valabilă Ordonanţa 26 şi Legea  Bugetului de stat privind modificarea fondului de salarii. Totodata solicitam membrilor AGA să prezinte MANDATUL primit de la Consiliul Local Arad, pentru modificarea statutului societăţii.
Impactul asupra bugetului societăţii a acestor majorari de indemnizatii (CHELTUIELI) este de  432.000 lei/an în condiţiile în care societatea are datorii de 55 milioane şi conturile blocate.
Dorim să menţionăm că SC CET Arad SA este o societate în domeniu public privat care nu beneficiază de subvenţii de la primărie şi nici de ajutoare de stat.
Această societate este administrată de 12 ani de acelaşi Consiliu de Administraţie şi aceeaşi culoare politică (PDL/ PNL)”, se spune în document. Sindicaliştii mai adaugă faptul că în data de 4 mai 2017,  după numirea Consiliului de Administraţie de către reprezentanţii AGA, noul consiliu a decis retragerea avizelor directorului tehnic şi a şef serviciu ma­nagement energetic ducând la periclitarea activităţii societăţii. Mai mult de cât atât a venit şi cu propunerea unui program de restructurare şi reorganizare a societăţii. „Toate aceste măsuri au obiectivul foarte clar de ducerea în faliment a societăţii şi punerea în pericol a funcţionării şi alimentării oraşului cu
energie termică.
Totodata, vrem să scoatem în evidenţă faptul că din 2001 şi până în prezent, angajaţii societăţii nu au beneficiat de nici un fel de majorare salarială, excluzând anul 2007, printr-o hotarare judecatoreasca
Prin această sesizare dorim să arătăm (dacă mai este cazul) cum se conduce acest oraş de către administraţia Falcă care de peste 12 ani nu a făcut decăt să ducă la faliment societăţile din subordinea Consiliului Local Arad prin numirea în funcţii de conducere a clientelei de partid care urmăreşte doar interesele personale”.
SLI Termoelectrica face apel la toti factorii responsabili pentru verificarea şi luarea de măsuri ce se impun pentru oprirea acestor ,,practici nocive şi distrugătoare a societăţilor din subordinea administraţiei locale”. Deja prima reacţie a apărut şi ea aparţine deputa­tului social-democrat, Adrian Todor. Acesta se arată indignat de posibilitatea ca membrilor Consiliului de Administraţie al CET Hidrocarburi să le fie triplate indemnizaţiile de şedinţă, în condiţiile în care societatea merge în pierdere.
todorDeputatul Todor: ,,Deşi CET-ul e
falimentar, vor să dea indemnizaţii de 4.000 de lei membrilor CA”
,,Am văzut apelul sindicatului Termoelectrica şi sunt de-a dreptul revoltat de situaţie. Societatea, subordonată admi­nistraţiei Falcă, merge pe pierdere, dar cu toate acestea se doreşte creşterea indemnizaţiei de şedinţă de la 1.200 de lei la 4.000 de lei. Persoanele care fac parte din Consiliul de Adminsitraţie sunt membri ai Partidului Naţional Liberal, iar prin această creştere nu se face altceva decât se sifonează banul public. Nu este normal ca o societate falimentară să arunce efectiv cu banii arădenilor. O asemenea situaţie trebuie stopată, întrucât nu este normal ca membrul unui CA să câştige sume exorbitante”, spune deputatul Adrian Todor. Acesta mai remarcă şi că  această creştere ar urma să fie aplicată după ce statutul societăţii se va schimba. Activitatea principală a CET este producerea de energie electrică şi se doreşte completarea activităţii cu ,,producerea de energie termică în cogenerare de înaltă eficienţă”. În acest fel se poate obţine această triplare a indemnizaţiei membrilor CA. Această situaţie este cu atât mai ciudată cu cât Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice – A.N.R.S.C. nu a mai acordat licenţa de furnizare şi distribuţie termică operatorului CET Hidrocarburi din anul 2014.
,,Partidul Social Democrat a solicitat dublarea subvenţiei pentru gigacalorie, dar liberalii şi administraţia Falcă s-au opus. Au motivat că nu există această posibilitatea, din motive financiare, iar acum vor să crească indemnizaţiile membrilor CA la suma de 4.000 de lei. Asistăm practic la un jaf din banul public săvârşit în interes de partid. Este o bătaie de joc la adresa arădenilor”, mai completează deputatul PSD Adrian Todor.
O ripostă şi două semnături
Cei doi directori generali de la SC CET Hidrocarburi SA Arad, Victor Ciulean, respectiv de la  SC Centrala Electrică de Termoficare Arad SA, Aurel Matei au transmis un comunicat replică la afirmaţiile deputatului Todor. Aceştia spun: ,,Au fost făcute acuzații grave și nefondate cu privire la îndemnizațiile pe care membrii Consiliului de Administrație ale societăților  SC CET Hidrocarburi SA și SC Centrala Electrică de Termoficare Arad SA ar urma să le primească. Îndemnizația de ședință pentru membrii C.A. nu s-a modificat semnificativ. Anveloparea bugetară pentru Consiliul de Administrație a rămas aceeași ca anul trecut. Dovada faptului că aceste îndemnizații nu s-au mărit poate fi verificată în bugetele de venituri și cheltuieli pentru anul 2017. Cifrele uriașe aruncate în spațiul public de către dl. deputat Adrian Todor sunt lipsite de adevăr, având ca scop discreditarea celor două societăți CET Hidrocarburi și CET Arad. Cu această ocazie le solicităm tuturor parlamentarilor de Arad să facă toate demersurile necesare la București pentru sprijinirea sistemului centralizat de termoficare al orașului. Nu ne dorim să ajungem în situația critică din 2016 când unii consilieri locali au votat împotriva tuturor proiectelor de hotărâre a  Consiliului Local Arad cu privire la bugetul pentru subvenția termică. În calitate de conducere a celor două societăți  vom solicita informații periodice cu privire la activitatea parlamentarilor privind sprijinul de la Guvern pentru sistemul de termoficare”.
Dincolo de vorbe
Fapt este că societatea CET Arad este
într-o situaţie economică dificilă. Sindicaliştii chiar spun de un faliment… voluntar. În acest tablou general, chiar şi a pune ca ipoteză de lucru o indemnizaţie de acest nivel pentru… contraperformanţă este o obrăznicie. În orice companie nu de top, dar cu minime pretenţii de eficienţă, astfel de personaje ar primi un şut în dos şi nu bani frumoşi pentru… nimic.