Zilele Academice Arădene – Ediţia a XXVII-a

În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc joi, a fost prezentat programul ediţiei din acest an a „Zilelor Academice Arădene”, organizate de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, ce se derulează în perioada 18-21 mai. În acest an, s-au înscris cu lucrări ştiinţifice un număr de peste 470 de cadre didactice, studenţi şi cercetători care vor susţine 518 comunicări ştiinţifice, în cadrul conferinţelor internaţionale, simpozioane şi workshop-uri ştiinţifice. Evenimentul „Zilele Academice Arădene” a ajuns la ce-a de-a XXVII-a ediţie. Acum 27 de ani, în data de 2 mai, universitatea a fost acreditată de Guvernul României şi acest eveniment a fost prima acţiune ştiinţifică după aprobarea existenţei universităţii.  Zilele Academice sunt organizate de Senatul Universităţii de Vest Vasile Goldiş, de autorităţile locale, Arhiepiscopie şi Camera de Comerţ, care sunt membri fondatori. Vor prezenta lucrări ştiinţifice un număr de peste 470 de cadre didactice, studenţi şi cercetători, am notat să cuprindem toate nivelurile pe care le avem în universitate. Vor fi susţinute 518 comunicări ştiinţifice, ceea ce este o premieră pentru noi, am depăşit numărul 500. O altă noutate ar fi organizarea unor workshop-uri şi a unor sesiune ale cadrelor didactice şi cercetătorilor din ţară şi străinătate, unde vor fi prezentate 307 lucrări ştiinţifice. Workshop-urile au început astăzi, Zilele Academice se vor defăşura în perioada 18-21 mai, ele au început cu foarte mult succes, am participat la desfăşurarea unui astfel de workshop în medicina dentară, unde realizăm o acţiune cu Universitatea din Bari, se desfăşoară la ora actuală prin firme importante în domeniul laserelor din stomatologie, o noutate pentru învăţământul stomatologic. O altă noutate care a ajuns în zilele noastre este organizarea de sesiuni ştiinţifice – workshop-uri pentru studenţi, masteranzi şi doctoranzi”, a declarat joi, Preşedintele UVVG, prof.univ. dr. Aurel Ardelean.

Preşedintele UVVG a prezentat şi alte acţiuni din activitatea universităţii, inclusiv cele organizate de Institutul de Ştiinţe ale Vieţii, dar şi evenimentele care se vor desfăşura în perioada ce urmează.  „În ceea ce priveşte activitatea Institutului de Ştiinţe ale Vieţii care este un institut abilitat şi acreditat de Academia de Ştiinţe Medicale, se va desfăşura o sesiune ştiinţifică integrată de cercetare ştiinţifică europeană şi aş vrea să vă dau o veste foarte bună: ieri, s-au încheiat la Varşovia lucrările Asociaţiei Euroregionale din Europa Centrală şi de Est şi s-a aprobat în cadrul acestei asociaţii prima conferinţă europeană pentru grădinile botanice, care se va desfăşura în 7-8 septembrie, în Arad şi la grădina botanică din Macea, un eveniment naţional şi internaţional”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean.

Workshop-uri ştiinţifice internaţionale

La conferinţe, participă reprezentanţi ai universităţilor din peste 15 ţări, iar în cadrul workshop-urilor şi al sesiunilor cadrelor didactice şi cercetătorilor, vor fi prezentate 307 de lucrări ştiinţifice. De asemenea, vor fi prezentate lucrări de către studenţi, masteranzi şi doctoranzi din cadrul celor două şcoli doctorale de Medicină şi Biologie.  „Astăzi, am început workshop-urile ştiinţifice internaţionale fiind prezenţi reprezentanţi din 12 ţări până acum, mai aşteptăm trei reprezentanţi din încă trei ţări şi vă spicuiesc, pe lângă această întâlnire care se desfăşoară la ora actuală, cu Facultatea de Stomatologie, «Aplicaţii ale laserului în medicina şi chirurgia dentară» şi alte evenimente care se vor desfăşura cum sunt lansări de cărţi din partea Academiei Române, filiala Timişoara şi lansarea în premieră naţională a unui album, «Omagiu marelui Tudor Arghezi, la cei 50 de ani de la plecarea sa spre zenit», coordonat de doamna Doina Melania Arghezi, directoarea Centrului de Cercetare a Literaturii Argheziene. Este un album pe care îl închinăm celui mai mare scriitor din acea perioadă, care demonstrează că universitatea noastră îşi desfăşoară obiectivele şi misiunea socio-culturală şi pe plan naţional”, a încheiat prof. univ. dr. Aurel Ardelean. În paralel cu evenimentele ştiinţifice, se vor derula evenimente sportive la baza Constructorul.

Ministrul Educaţiei a vizitat Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad

Ministrul Educaţiei Naţionale, Pavel Năstase, a vizitat, săptămâna trecută, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Campusul Universitar „Vasile Goldiş”, săli de curs, Institutul de Ştiinţe ale Vieţii şi laboratoarele de cercetare ştiinţifică. Prof. univ. dr. Pavel Năstase, Ministrul Educaţiei Naţionale, a subliniat: „Am vizitat Universitatea de Vest «Vasile Goldiş» din Arad care reprezintă un model de Universitate privată în România, pentru că aici s-a investit foarte, foarte, mult. Faptul că, s-a reuşit să se facă o Universitate cu şase facultăţi, cu dotările de corespenzătoare, pentru că sunt facultăţi care necesită logistică de cercetare şi am văzut laboratoare ultradotate şi moderne. Acest lucru este meritul Conducerii Universităţii, a domnului preşedinte Aurel Ardelean şi a doamnei Rector, Coralia Cotoraci, dar şi al întregului corp profesoral, care au reuşit să înfiinţeze această Universitate şi să o menţină. Ceea ce este foarte important în condiţiile în care numărul de studenţi a scăzut peste tot în lume, nu numai în România. Sunt foarte mulţumit şi datorită faptului că, la Universitatea de Vest «Vasile Goldiş» se asigură un învăţământ complementar cu învăţământul care se află în cealaltă universitate, care este de stat”.

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni