O arădeancă a murit după ce a născut prin cezariană

Medicii de la Spitalul Orăşenesc Ineu au deschis, joi seara, o anchetă internă, după ce o femeie de 24 de ani a murit la scurt timp după ce a născut prin cezariană. Copilul născut, un băieţel de 2 kilograme şi 890 de grame, este internat la Spitalul Orăşenesc Ineu, este sănătos şi în afara oricărui pericol.

O femeie în vârstă de 24 de ani, din localitatea Dud, care a născut, joi, la Spitalul Orăşenesc Ineu, din judeţul Arad, a murit, joi, la scurt timp după naştere, iar potrivit primelor informaţii, femeia s-a prezentat la spital pentru că nu se simţea bine, iar după control, medicul a decis ca pacienta să nască prin cezariană.

După circa 10-15 minute de la intervenţia chirurgicală, femeia a intrat în stop cardio-respirator, a fost resucitată, dar în scurt timp a intrat în al doilea stop cardio-respirator.

Medicii Spitalului Orăşenesc Ineu au cerut ajutorul colegilor de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, iar la faţa locului a fost trimis elicopterul SMURD pentru a prelua pacienta. Imediat după decolare, femeia a mai făcut un stop cardio-respirator, fiind din nou resuscitată. La UPU Arad, femeia a murit. „Au fost chemaţi medicii ginecologi şi ATI, dar după circa o oră şi jumătate de aplicare a procedurilor de resuscitare, femeia a murit”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Simina Roz. Copilul născut, un băieţel de 2 kilograme şi 890 de grame, este internat la Spitalul Orăşenesc Ineu, este sănătos şi în afara oricărul pericol.

Conform procedurilor, la Spitalul Orăşenesc Ineu a fost deschisă o anchetă internă pentru a se stabili în ce condiţiile a murit femeia.

Tânăra a murit de embolie

Tânăra care a murit, joi seară, la câteva minute după ce a născut un băieţel sănătos, prin cezariană, ar fi făcut embolie, pentru că lichidul amniotic i-ar fi ajuns în sânge, conform medicului ginecolog care s-a ocupat de caz. Medicii legişti încă nu s-au pronunţat asupra cauzelor decesului, în timp ce familia spune că tânăra nu suferea de nicio boală.

Şeful Compartimentului Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Orăşenesc Ineu, Kuffa-Chiş Bassam, care s-a ocupat de cazul tinerei de 24 de ani moarte la scurt timp după naştere, a declarat, vineri, pentru News.ro, că cel mai probabil femeia a suferit o embolie, având în vedere simptomele pe care le-a avut înainte de stopul cardio-respirator. ”În urma operaţiei de cezariană, din cauza unor cicatrice, lichidul amniotic a ajuns în sânge, ceea ce a provocat o embolie. Nu a mai putut respira, s-a înecat, pe înţelesul tuturor a făcut spume la gură şi a scuipat sânge. Simptomele au fost evidente, dar rămâne ca medicii legişti să dea un verdict. Astfel de cazuri sunt foarte rare, unu la 80.000 de naşteri, conform statisticilor. Nu aveam cum să prevedem această complicaţie”, a declarat medicul care a operat-o pe tânără.

Atât medicul cât şi familia spun că tânăra nu avea antecedente medicale care să nu fi permis efectuarea operaţiei de cezariană. ”A fost sănătoasă toată viaţa, nu ştim cum s-a putut întâmpla aşa o tragedie”, a declarat bunicul tinerei, Ioan Tomuţa.

El a spus că bebeluşul născut este sănătos şi a primit nota nouă la naştere, iar în urma mamei decedate a mai rămas o fetiţă de un an şi cinci luni.

Familia tinerei se pregăteşte de înmormântare, iar pentru o enventuală plângere referitoare la deces aşteaptă rezultatele autopsiei.

Tânăra de 24 de ani din satul arădean Dud a intrat în stop cardio-respirator la aproximativ 20 de minute după ce a născut prin cezariană la Spitalul Orăşenesc Ineu.

Managerul unităţii medicale, Monica Mang, a declarat, joi seară, că pacienta a fost resuscitată în spital, în timp ce medicii au chemat de la Arad un elicopter SMURD pentru a fi transportată la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU).

În elicopter, pacienta a intrat din nou în stop cardio-respirator, astfel că pe timpul zborului au fost efectuate manevrele de resucitare, care au continuat şi la spitalul din Arad.

Purtătorul de cuvânt al SCJU, Simina Roz, a declarat că medicii UPU au intervenit mai mult de o oră şi jumătate în încercarea de a salva viaţa tinerei, însă manevreme de resuscitare nu au dat rezultate, fiind declarat decesul. ”Mama a reuşit să îşi vadă copilul, l-a sărutat şi l-a ţinut în braţe, după care i s-a făcut rău”, a declarat un cadru medical al spitalului din Ineu, pentru news.ro. Copilul născut, un băieţel de 2,890 kilograme, este sănătos şi a rămas în supravegherea medicilor, alături de bunică, în spitalul de la Ineu.

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni