Falsa credinţă şi Biserica

de Petre Don
De-a lungul timpului mi-am făcut publice mai multe păreri personale vizavi de religii în general, faţă de creştinism în special. Unele nu erau tocmai comode pentru teologi, pentru preoţi sau pentru feţele bisericeşti de cel mai înalt grad ierarhic în BOR. În acele comentarii criticam destul de aspru făţarnicii, habotnicii şi crezurile creştin-ortodoxe vetuste, desuete, neactualizate la realităţile lumii contemporane, precum şi superstiţiile cu aromă creştină.
Am luat în derâdere multe opinii ale unor teologi care scriau prin ziare (inclusiv la al nostru) articole sterile, pur teoretice din care enoriaşul simplu nu înţelegea nimic, cu toate că se invoca Biblia din două în două paragrafe cu citate copioase, care să le susţină enigmaticele şi încâlcitele teorii.
Chiar mi s-au transmis prin terţi, critici prin care eram etichetat ca necredincios, superficial, neprofund cu religia creştină. Nu m-am supărat, jurnalistul nu trebuie să sară la gâtul tuturor celor ce-l citesc şi care nu-i aprobă scrierea sau crezul. Mi-am văzut mai departe de scris. Pe undeva, însă,  m-au marcat acele etichetări de necredincios, întrucât eu mă declar clar, fără  echivoc, creştin ortodox, credinţă în care m-am născut şi trăiesc.
Totodată, pe parcurs, cu toate că mă considerau un ziarist necredincios, Arhiepiscopia Aradului, prin părinţii responsabili au răspuns unor articole ale mele în care descriam viaţa grea a unor năpăstuiţi ai sorţii, trimiţându-le acelor persoane ajutoare concrete, materiale precum şi vorbe de încurajare şi de întărire sufletească. Ca un amănunt semnificativ, una dintre persoanele despre care am scris şi care a primit acel ajutor, este practicanta unui alt cult creştin decât cel ortodox, ceea ce pe mine m-a impresionat peste măsură; atunci când i-am spus acest lucru părintelui Gabriel Mariş care a venit cu ajutoarele, acesta n-a renunţat la înfăptuirea gestului creştin, spunând că toţi suntem fiii lui Dumnezeu, dincolo de orice vremelnice păreri. Şi astfel, femeia nevoiaşă cu o credinţă creştină diferită de cea ortodoxă s-a putut întări o vreme fizic şi moral cu ajutorul primit de la Arhiepiscopia Aradului.
Timpul s-a scurs şi eu continuam să critic făţărnicia celor ce-şi fac cruce prin tramvaie, a celor ce se târăsc în genunchi şi-n coate dezumanizând credinţa creştin-ortodoxă; luam în râs sărutatul  făţarnic al moaştelor sfinte, pe care eu îl consider (pe sărutat) gest păgân, antecreştin; criticam aspru superstiţia deşănţată privind apariţia în România a kilogramelor de icoane făcătoare de minuni; dezavuam întâmplarea apariţiei semnului crucii în lemne de foc, în cartofi, pe diferite obiecte; înfieram exagerarea nesăbuită faţă de Arsenie Boca, crezându-se că simpla vizită şi sărutatul crucii mormântului lui ajunge, acasă continuând cu bârfa, invidia, hoţia, preacurvia sau cu alte gesturi reprobabile creştinismului. În aceste cazuri, gesturile „creştinului“ sunt inutile dacă nu sunt însoţite de evlavie, pioşenie, sacralitate, de o viaţă morală, efectul gesturilor false fiind ca o frecţie la un picior de lemn: poţi să te duci la mormântul lui Arsenie Boca şi de două ori pe lună, că-i degeaba!
Îmi amintesc că atunci când Sevil Shhaideh a fost propusă ca prim ministru al Guvernului României, pe lângă partidele din Opoziţie  s-au  opus unii şi fanatici creştin ortodocşi, inclusiv BOR. Asta deoarece Sevil Shhaideh era turcoaică şi nu era creştină…
Păi bine, troglodiţilor aşa-zişi creştini veritabili! Arabii, turcii, chinezii, aztecii nu sunt creaţi de acelaşi Dumnezeu? Pe turci cine i-a creat? Unde vă este bunătatea creştină, toleranţa cu care vă bateţi în pieptul de aramă şi cu care vă faceţi chip cioplit?
Sau credinţa se măsoară în cantitatea de bani care se varsă în conturile Bisericii, aşa cum face Gigi Becali, creştin pe care-l socotiţi unul din cei mai buni creştini, un fel de creştin şef? Omul care nu are banii lui Gigi Becali şi deci nu poate dona bani mulţi este un creştin adjunct, un creştin de rezervă, un creştin de rangul doi?
Atenţie BOR la falşii credincioşi, căci aceştia sapă Biserica Creştin Ortodoxă direct de la temelii!

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni