Primăria pune piciorul în prag: clădirile și terenurile abandonate ar putea fi supraimpozitate

Autoritățile locale sunt decise să ia măsuri în cazul clădirilor și terenurilor abandonate. Potrivit unui proiect de hotărâre de consiliu care se află în momentul de fața la transparență, acestea ar urma să fie supraimpozitate, începând de anul viitor.
„Primaria Municipiului Arad a elaborat regulamentul privind supra-impozitarea clădirilor/ terenurilor  neîngrijite și terenurilor agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv. După modelul altor orașe europene, municipalitatea arădeană vine cu un proiect care are ca scop în primul rând reducerea imobilelor lăsate în paragină. Prin reabilitarea clădirilor monument istoric, considerate adevărate bijuterii arhitecturale, se urmărește   schimbarea la față a Aradului. Refacerea fațadelor ar contribui deciziv la creșterea atractivității turistice a orașului nostru. Mai mult decât atât nu trebuie  omis faptul că în ultimii ani, clădirile cu grad avansat de uzură au devenit ade­- vărate pericole pentru cetățeni. În acest scop regulamentul, aflat la transparență decizională, reamintește proprietarilor de clădiri  că este de datoria lor să-și întrețină imobilele. În ceea ce privește proprietarii de terenuri aceștia trebuie să prevină transformarea supra­fe­țelor deținute în adevărate focare de infecție”, susțin reprezentanții Primăriei.
Proprietarii vor fi buni de plată
Potrivit autorităților locale, dacă proiectul de hotărâre va trece de votul consilierilor municipali și se va transforma în act normativ, după identificarea și evaluarea clădirii sau a terenului, proprietarul va fi somat, iar din acel moment va avea la dispoziție șase luni în cazul clădirilor și 30 de zile în cazul terenurilor,  să efectueze lucrările de întreținere sau reabilitare necesare.
„În cazul în care proprietarul nu se conformează, clădirea/terenul vor fi încadrate în categoria celor neîngrijite, cu propunerea de majorare a impozitului. La fel se va proceda și în cazul terenurilor agricole nelucrate timp de doi ani de zile. Nivelul impozitului majorat va fi stabilit anual prin Hotărârea Consiliului Local Arad. Proprietarii clădirilor/ternurilor neîngirijite   sau a terenurilor nelucrate, vor trebui să notifice Primăria Municipiului Arad în cazul în care iau măsuri de remediere, însă nu mai târziu de 15 noiembrie a fiecărui an.  În caz contrar impozitul majorat se va aplica automat și în anii fiscali următori la nivelul cotei de majorare stabilită de Consiliul Local Muni­cipal”, mai susțin cei de la Primărie.
Naționalizarea fațadelor,
o posibilă soluție
Ce te faci însă dacă proprietarii nu își pot permite să își repare fațadele, cu atât mai mult cu cât pentru a face o astfel de operațiune în zona istorică sunt necesare autorizații peste autorizații și avize peste avize? Poate că administrația locală ar trebui să se gândească și la o variantă pe care a luat-o în calcul în 2010, atunci când a anunțat că va propune Guvernului ca faţadele clădirilor cu valoare istorică şi arhitecturală să fie naţionalizate, pentru a putea fi alocate fonduri publice în vederea renovării acestora. Potrivit specialiștilor, în Cehia s-a adoptat o soluție similară, iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Asta, în condițiile în care reabilitarea unei case poate să coste de la câteva mii de euro la câteva sute de mii, iar în cazul clădirilor mai mari costurile ar putea ajunge până la un milion de euro, pentru că nu este vorba doar de tencuirea sau zugrăvirea fațadei, ci de respectarea stilului în care a fost construit imobilul.