Matei Corvin dirijează orchestra Filarmonicii arădene

Programul simfonic al serii de 8 iunie 2017 îl readuce la Arad pe dirijorul Matei Corvin, aflat într-un nou circuit de concerte în România şi propune publicului o primă întâlnire cu o tânără pianistă româno-americană, instruită la Târgu Mureş, Cluj Napoca  şi Universitatea Duquesne din Pittsburgh.

,,Helga Andrea Scheibert deschide programul de la ora 19.00, din Sala Cercului Militar, cu cea mai spectaculoasă partitură pianistică a lui Franz Liszt, Concertul nr. 1 în mi bemol major, o propunere concertistică de anvergură, care oglindeşte aspectele cele mai spectaculoase ale limbajului european în perioada de culminaţie a secolului romantic. Ultimul deceniu al secolului al XIX-lea şi cea mai strălucitoare simfonie a lui Anton  Dvorak, cea de a IX-a, Din Lumea Nouă,  amplifică pe urmă audiţia prin extensiile ansamblului orchestral, noua abordare aleasă pentru această ultimă lună de stagiune reconfirmând eficienţa şi maleabilitatea unui întreg simfonic, ideal integrat în dinamica repertoriilor de mare succes”, ne-a declarat Doru Orban, managerul Filarmonicii de Stat Arad.

După absolvirea Conservatorului, Matei Corvin a devenit  membru al partidei de flaut din cadrul orchestrei simfonice a Filarmonicii George Enescu din Bucureşti, unde a cântat sub bagheta unor dirijori renumiţi, precum Sergiu Celibidache sau Kurt Mazur. În această perioadă şi-a continuat activitatea concertistică, apărând pe scena Sălii Mici a Palatului şi la Ateneul Român, cântând ca solist cu orchestrele simfonice ale filarmonicilor din Cluj, Sibiu, Timişoara, Braşov, Bacău, Ploieşti si Craiova. În paralel cu activitatea concertistică şi pedagogică a devenit colaborator permanent al emisiunilor Radioteleviziunii Române şi a asistat la cursurile de dirijat ale lui Sergiu Celibidache la Bucureşti şi Witold Rovitscki la Viena.

A părăsit România în 1983, devenind profesor de flaut în Franţa şi Germania. În 1985 a reuşit să ocupe prin concurs poziţia de flaut solo al Orchestrei Simfonice din Cape Town, Africa de Sud, unde a cântat timp de 13 ani. În 1999 i-a apărut primul CD En Bateau, care s-a bucurat de un succes remarcabil.

În 1997 a fost numit profesor de flaut şi dirijat la Conservatorul din Stellenbosch, iar în 2001 i-a fost decernat titlul de Doctor de Filosofie în Muzica de către Universitatea din Cape Town.

După ce şi-a perfecţionat studiile de dirijat cu Bernhard Gueller (unul dintre cei mai renumiţi discipoli ai lui Sergiu Celibidache), în anul 1997 a început o bogată carieră de dirijor. În anul 2000 a fost numit director muzical şi prim dirijor al orchestrei Cape Town Sinfonia, iar în 2001 director fondator şi dirijor al Cape Town Concert Orchestra.

Helga Andrea Scheibert a obţinut diploma Universităţii Duquesne din Pittsburg, iar trei ani mai târziu, şi-a finalizat masteratul la aceeaşi universitate. Începând din anul 1992 susţine  recitaluri în România şi SUA, iar experienţa ei concertistică este legată de colaborările cu orchestra Filarmonicii din Târgu Mureş şi orchestra simfonică şi orchestra de suflători a Universităţii  Duquesne.

Începând din anul 2009 este dirijoarea corului, organistă şi director muzical al Bisericii Metodiste Unite din Bridgeville, Pittsburg.