Lacteea cuvintelor – sensibilitate și dăruire la superlativ

La Colegiul Național „Dimitrie Țichindeal” din Arad, a avut loc, luni,  lansarea unui superb volum antologic – Lacteea cuvintelor.

„Vinovații fără vină” ai acestei apariții editoriale sunt 15 elevi, îndrumați de profesorii Geanina Iovănescu, Tudor Dragomir și Elena Cercel.

În Prefață, sugestiv intitulată Per aspera ad astra („pe căi aspre către stele”),  prof. dr. Laura Orban, inspector școlar, observă că: „autorii antologiei utilizează un limbaj artistic, care oferă acces la sentimentele lor ascunse. De fapt, reunirea artelor contribuie la regăsirea echilibrului: să creezi, pentru a deveni conștient de forțele tale”. De asemenea, conf. univ. dr. Valy Ceia este de părere că: „eliberându-ne de platoșele constrângătoare, scrierile și, nu mai puțin, desenele talentaților elevi lasă drum deschis spre înseși abisurile ființei”.

Invitat la această sărbătoare a tinereții și a sensibilității a fost și prof. univ. dr. Dan Negrescu, care a felicitat pe toți cei implicați în plămădirea antologiei, dar subliniind: „mă felicit (și) pe mine că n-am ezitat să accept invitația eminentei mele studente, Geanina Iovănescu”. În continuare, profesorul a apreciat că: „profesorii de latină au ceva de simțit, de resimțit în poezia modernă, acest volum însemnând că există copii foarte sensibili, foarte bine informați, ce reușesc o îmbinare extraordinară a sensibilității și a culturii”. O impresie deosebită i-a făcut poezia Andreei Stoian, din pricina faptului că poeziile acesteia nu au titlu. Excelsior! (cât mai sus!) le-a urat, în final, Dan Negrescu acestor „tineri excepționali”.

Geanina Iovănescu i-a provocat pe tinerii creatori să recite ori să citească din creațiile lor, accentuând faptul că sufletul acestui volum este Cristina Zaha: „datorită Cristinei reușim să vedem o generație care poate să lupte și să obțină orice”. Tudor Dragomir întărește această idee: „Cristina Zaha este sufletul Cenaclului Planete. Volumul Lacteea cuvintelor a apărut la inițiativa Cristinei. Acești tineri autori fac parte dintr-un eșantion nereprezentativ al generației lor, deoarece au rămas în Galaxia Gutenberg.”

Trebuie menționat faptul că tot eleva Cristina Zaha este cea care a conceput coperta volumului, în timp ce Flavia Chelariu i-a delectat pe invitați interpretând câteva piese muzicale, folclorice și moderne, de o frumusețe aparte.

 

Prof. Carina Baba

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni