Celebrul Bolero a lui Ravel, interpretat de Filarmonică în aer liber

Pentru o seară de muzică franceză, una dintre cele mai rafinate și elitiste tematici ale artei sonore universale, Filarmonica de Stat Arad alocă o săptămână specială de ateliere și oferă auditorilor în data de 15 iunie 2017, o versiune open-air a unora dintre cele mai populare partituri de Georges Bizet și Maurice Ravel.
Plasată pentru prima oară în spațiul Grădinii de vară a Cinematografului Arta, str. Vasile Alecsandri nr. 2, iar în caz de vreme nefavorabilă, în Sala Cercului Militar (B-dul Decebal nr. 19), audiția de joi, de la ora 19.00, este girată de la pupitrul dirijoral de Cristian Neagu și de violonistul invitat, Bogdan Alexandru Costache.
„Cele mai frumoase numere ale Arlezienei, decupaje ale muzicii de scenă realizate de Bizet ca suport al piesei lui Alphonse Daudet și răspândite în repertoriul orchestrelor din întreaga lume prin intermediul a două suite, sunt echivalate după pauză de succese ale primelor decenii ale secolului XX. Scriitura savantă și plină de culoare a lui Bizet este împlinită prin aceea a lui Maurice Ravel, materializată acum în virtuozitatea uneia dintre lucrările de cotitură ale literaturii violonistice, intitulată în virtutea experienţelor acumulate şi a ideilor care au generat-o, Tzigane, precum și în uriaşa desfăşurare de energii şi ritmuri a celui mai celebru dans al repertoriului simfonic mondial, Boleroul”, ne-a declarat Doru Orban, managerul Filarmonicii de Stat Arad.
Născut în 1 martie 1964 la Timi­şoara, Cristian Neagu a absol­vit Liceul de muzică în 1982. Între 1983 şi 1987 a urmat cursurile Academiei de muzică «Gheorghe Dima» din Cluj şi a obţinut diploma în muzicologie, după studii prealabile de vioară, pian, compoziţie şi dirijat orchestră.
A studiat dirijatul cu maestrul Cristian Mandeal şi profesorul Constantin Bugeanu.
Participarea la Festivalul tine­rilor dirijori de orchestră de la Buşteni, în anul 1987, a marcat începutul unei activităţi prodigioase. În anii următori s-a bucurat de numeroase invitaţii la pupitrul diver­selor orchestre simfonice din Ro­- mânia.
Din 1990 Cristian Neagu este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Arad. În 1995 a debutat ca tânăr dirijor de orchestră la pupitrul Filarmonicii „George Enescu” şi totodată cu spectacolul „Spărgătorul de nuci” pe scena Operei Naţionale din Bucureşti.
Între 1992 şi 1999 Cristian Neagu a predat contrapunct la  Facul­tatea de muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi la acelaşi institut a condus între 1993 şi 1995 clasa de orchestră.
Cristian Neagu este câştigătorul premiului oferit de Fundaţia SOROS pentru cel mai bun dirijor român, la Concursul internaţional de dirijat Constantin Silvestri Bucureşti 1996.
Violonistul Bogdan Alexandru Costache este un tânăr interpret talentat, cu o carieră solistică internaţională în plină dezvoltare.
Încurajat şi monitorizat de către profesorii Octavian Raţiu şi Ilarion Ionescu Galaţi, la vârsta de 15 ani părăseşte Braşovul pentru a-şi continua studiile la Bucureşti, cu profesorul Valeriu Rogacev.
De-a lungul anilor a fost distins cu premii în peste 30 de competiţii naţionale şi internaţionale, printre care Marele Premiu şi Premiul I la Concursul Internaţional de Vioară “Remember Enescu” (România), Premiul I la Concursul Internaţional de Muzică „Monterosa” – Kawai „(Italia), Premiul I la Concursul Internaţional de Interpretare „Paul Constantinescu” şi a ajuns în poziţia de finalist, la Jeunesses International Music Competition (România).
În anii de studii şi-a îmbogăţit repertoriul şi a susţinut numeroase concerte şi recitaluri de muzică de cameră în mai multe oraşe din România, Marea Britanie, Italia, Franţa, Ungaria şi Germania.
În 2012 a câştigat o bursă la Royal Academy of Music, Londra.