E.S. Ilia Giorgadze, ambasadorul Georgiei la București, a devenit Doctor Honoris Causa al UAV

Excelența Sa Ilia Giorgadze, ambasadorul Georgiei la București, a primit, ieri, titlul de Doctor Honoris Causa al Univer­- sității Aurel Vlaicu. Ceremonia a avut loc în sala Senatului UAV, care a fost plină ochi.
Cea care a făcut oficiile de gazdă a fost prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul universității de stat arădene. „UAV are astăzi (n.r. ieri) onoarea de a decerna titlul de Doctor Honoris Causa E.S. Ilia Giorgadze, ambasadorul Georgiei în România. Este un eveniment im­- portant pentru comunitatea noastră academică, pentru că mediul academic nu trebuie să se limiteze doar la domeniu educativ, ci să fie ancorat în realitățile în care trăim. Ne dorim ca universitatea noastră să fie o universitate importantă, o univer­- sitate dinamică și sperăm ca acum să fie începutul unei relații între UAV și instituțiile academice din Georgia”, le-a spus celor prezenți prof. univ. dr. Ramona Lile. În continuare, președintele Senatului UAV, prof. univ. dr. Ioan Rado a citit laudatio, după care au fost citite referatele membrilor comisiei de laudatio. „Excelența Sa este pasionat de istoria României și vede multe similitudini între istoria noastră și istoria Georgiei. Pentru contribuția sa la promovarea culturii românești în spațiul țărilor foste comuniste Senatul UAV a decis să-i acorde titlul de Doctor Honoris Causa, ca fiind un prieten al României”, a spus printre altele prof. univ. dr. Ioan Radu.
Având în vedere că propunerea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa a venit din partea lui Alexandru Cumpănașu, președintele Coaliției pentru Modernizarea României, acesta a spus la rândul său câteva cuvinte, după ce și-a citit referatul. „Domnul ambasador a fost unul dintre cei care au contribuit la apropierea Georgiei de NATO și Uniunea Europeană, a de­pus un efort deosebit pentru a-i convinge pe liderii de la Tbilisi că este nevoie ca Georgia să meargă pe acest drum. De altfel Ilia Giorgadze este unul dintre activiștii euroatlantismului la Marea Neagră”, a spus Cumpănașu.
După ce a primit titlul și diploma de onoare, E.S. Ilia Giorgadze a ținut, la rândul său, un scurt discurs. „Sunt încântat și onorat să fiu aici. Sunt emo­ționat cum eram pe vremea în care îmi dădeam examenele, cu mulți ani în urmă. Aș vrea să le mulțumesc tuturor prietenilor mei români pentru sprijinul pe care mi l-au acordat, în special lui Alexandru Cumpănașu, de la care am învățat multe. Aș vrea de asemenea să mulțumesc doam­- nei rector și membrilor comisiei de laudatio. Mulțumesc frumos România!”, a încheiat ambasadorul în aplauzele celor prezenți.