Zeci de școli și grădinițe din județ nu sunt autorizate din punct de vedere sanitar

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) susțin în cadrul unui raport că zeci de unități de învățămând din județ funcționează fără a fi autorizate din punct de vedere sanitar. Motivul? Școlile și grădinițele cu pricina nu pot să fie autorizate în condițiile în care nu întrunesc toate condițiile igienico-sanitare. „Din totalul de 452 de unități de învățământ (corpuri de clădiri) din muni­- cipiul și județul Arad, sunt autorizate din punct de vedere igienico-sanitar 357 unități de învățământ, rămânând neautorizate un număr de 95 de unități”, se pune punctul pe i în raportul semnat de Constantin Cătană, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică și Ionel Drăgănescu, șeful Departamentului Supraveghere în Sănătate Publică din cadrul DSP.
Trebuie însă spus că șapte astfel de unități de învățământ se află pe raza municipiului Arad. De altfel, în tot județul, în mediul urban se află 11 corpuri de clădiri neautorizate, iar în mediul rural, 84.
Clădiri vechi, cu igrasie…
În raport sunt menționate de asemenea, și motivele pentru care respectivele unități de învățământ nu au putut fi autorizate. Cei de la DSP susțin că în unele cazuri este vorba des­pre clădiri din mediul rural vechi, cu igrasie atât în interior, cât și în exterior; clădiri care au acoperișurile deteriorate, iar burlanele nu sunt întregi; după cum sunt situații în care autoritățile locale nu au reușit să împrejmuiască
imobilele, nici să asigure confortul termic în sălile de clasă sau sălile de grupă, nici să asigure un iluminat artificial corespunzător. Mai sunt și cazuri în care nu există spațiu suficient pentru elevii sau preșcolarii care învață într-un anumit spațiu, cazuri în care grupurile sanitare sunt de fapt niște latrine sau dacă există grupuri sanitare cu apă curentă acestea sun subdimensionate, existând mai puține cabine, mai puține lavoare și mai puține robinete cu jet ascendent decât ar fi necesare.
În ceea ce privește cantinele școlare sau ale grădinițelor, s-au descoperit situații în care nu sunt respectate circuitele corespunzătoare necesare preparării meniurilor zilnice și spălării veselei murdare. În cazul internatelor, inspectorii DSP au descoperit că nu există circuite separate pentru lenjeria murdară și lenjeria curată. Alte cazuri care au dus la neacordarea autorizației au fost: „îndepărtarea necorespunzătoare din punct de vedere igienic a reziduurilor solide și lichide; neasigurarea alimentării cu apă curentă potabilă (din surse proprii neverificate prin buletine de analiză microbiologice și chimice); inexistența cabinetului medical sau a izolatorului  în grădinițele cu program prelungit.”
În încheiere, mai trebuie spus că între septembrie 2016 și mai 2017 au fost solicitate nouă notificări pentru reabilitarea unor unități și patru pentru construirea unor clădiri noi.