Ca să scape de Grindeanu, PSD şi-a demis propriul Guvern

Ziua de ieri a fost o premieră mondială pentru un sistem democratic, hai să fim indulgenţi, chiar şi în România. Este prima dată când un Guvern, fie şi  în inferioritate numerică a fost dat jos de prorpriul partid prin moţiune de cenzură.
Ăsta  este faptul și nu  altul, chiar dacă se încearcă a prezenta lucrurile ca și cum s-ar  dori  îndepărtarea unui corp străin. Cum am spus este evident că civilizația politică l-ar fi obligat pe Grindeanu să plece  acasă, dacă partidul i-a retras sprijinul. Acum trei zile deputatul Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad, consideră că seria reformelor în favoarea poporului român trebuie să continue, conform agendei stabilită în Programul de Guvernare şi neapărat în ritmul necesar cu res­pectarea termenelor de implementare. „Spun aceste lucruri pentru că am văzut şi am studiat alături de colegii mei din CEX, punct cu punct rezultatele evaluării activităţii Guvernului Grindeanu. Cred că normal era ca acesta să-şi însuşească criticile din acest raport şi nu să ne întoarcă spatele în şedinţă în momentul analizei performan­ţelor sau nerealizărilor acestei formule guvernamentale. Cetăţenii au votat un Program de Guvernare şi o formaţiune politică, PSD, nu o persoană, fie ea oricare, Grindeanu sau altul. Repet, miza partidului este doar programul de guvernare!“.
Dar ce a fost ieri? Moţiunea de cenzură a fost adoptată cu 241 de voturi ,,pentru” şi 10 voturi ,,împotrivă”, anunţul fiind făcut oficial de la tribuna Parlamentului, în aplauzele sălii.  Au votat 248 de parlamentari. Pentru ca moţiunea să fie adoptată sunt necesare 233 de voturi. Premierul Sorin Grindeanu a afirmat în timpul dezbaterilor că a acceptat postul de premier pentru că Liviu Dragnea i-a spus că este prietenul său. El şi-a cerut scuze că România trece printr-o astfel de experienţă. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că ritmul şi determinarea premierului nu au fost cum au sperat cu toţii şi că nu s-au aşteptat ca acesta să reacţioneze cu asemenea îndărătncie şi lipsit de raţiune. El a spus că nu se poate preface că ceea ce s-a întâmplat luni şi marţi cu Bădălău şi Ţuţuianu chemaţi la DNA, chiar şi ca martori, nu a fost ,,doar o coincidenţă”, cum nu este nici faptul că ,,un coleg care a deranjat cu o evaluare” a fost luat de mascaţi de acasă. Liberala Raluca Turcan a apreciat că ce a câştigat preşedintele Iohannis distrug ,,piromanii” de la PSD. Traian Băsescu a afirmat în plenul reunit că, indiferent de rezultatul votului  drumul pe care trebuie să îl ia formaţiunea majoritară este în opoziţie. Interesant este că s-a votat cu …bilele la vedere, deşi regulamentul prevedea vot secret în astfel de cazuri. Urmează a fi propus un nou premier. Dragnea a spus că are vreo patru nume, dar nu a dezvoltat. Săptămâna viitoare cei doi lideri ai Coaliţiei urmează a se prezenta la Cotroceni cu noua propunere. Aşa­dar ,,mingea” a ajuns din nou la preşedintele Iohannis.