Consorțiul cultural Activarium, condus de Arad, în cadrul Euroregiunii DKMT

La propunerea Consiliului Judeţean Arad, Adunarea Generală a Cooperării Regionale Dunăre-Criş- Mureş-Tisa (DKMT) a aprobat crearea platformei culturale ACTIVARIUM, un consorţiu cultural al Euroregiunii DKMT. Judeţul Arad, în calitate de membru al Euroregiunii DKMT, a susţinut acest demers, ca ACTIVARIUM să devină platforma culturală a Euroregiunii DKMT, în cadrul căreia să se organizeze evenimente comune, care să angreneze toate entităţile administrative din Euroregiune, în pregă­- tirea corespunzătoare a anului 2021 şi a anilor post – 2021. Facem referire la anul 2021 pentru că oraşele capitală de judeţ şi provincie, Timişoara (Timiş) şi Novi Sad (Voivodina), vor deţine atunci titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar ceea ce este bine de știut este faptul că ambele sunt situate în Euroregiunea noastră, DKMT.
Propunerea Aradului a fost acceptată în unanimitate de membrii Euroregiunii DKMT și susținută puternic și de județul Csongrad, cu capitala la Szeged.
,,În ACTIVARIUM fiecare oraş, fiecare regiune contribuie cu specificul său, cu idei – este un multiplicator de iniţiative şi imaginaţie. Această organizare facilitează structurarea dialogului cultural, schimburile de experienţă, rezidenţiatele artis­- tice şi aduce cooperarea în domeniul culturii la un alt nivel”, a spus Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Conceptul este împrumutat chiar din dosarul de candidatură al Aradului la titlul de Capitală Europeană a Culturii, aspect prezentat Adunării Generale a Euroregiunii. De altfel, Iustin Cionca a primit mandat din partea DKMT pentru a organiza platforma culturală și a prezenta, la următoarea ședință, aspecte legate de funcționarea efectivă a acesteia. Coordonarea va reveni unui comitet, pe bază de vo­luntariat. „Propunerea noastră nu implică cheltuieli financiare suplimentare, ci doar voinţa partenerilor DKMT, pentru a da un conţinut suplimentar DKMT-ului şi ca anul 2021 sa fie un succes al întregii euroregiuni. Rolul gazdei este important în cadrul acestui proiect, pentru că are o funcţie de catalizator şi asigură continuitatea fluxului comunicaţional. Noi propunem ca acest coordonator să nu fie din oraşele câştigătoare ale titlului, tocmai pentru a oferi un impuls suplimentar pentru a performa”, a mai spus Cionca.