Avocat arădean reținut de DNA pentru trafic de influență; în joc au fost 14.500 lei și 2.300 euro

În numărul de azi al ziarului nostru vă informam că procurorii DNA au descins la un avocat arădean și la Serviciul de Medicină Legală într-un dosar ce viza trucarea unor probe de sânge. În dosar sunt cercetați doi frați, A.G.V. și F.G.V.,  un avocat și un angajat al Serviciului de Medicină Legală, avocatul fiind reținut de DNA, după care a fost prezentat în fața judecătorilor de la Curtea de Apel Timișoara cu propunere de arestare preventivă, magistrații dispunând măsura arestului la domiciliu.

Potrivit reprezentanților DNA, procurorii de la Serviciul Teritorial Timișoara

au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21 iunie 2017, a inculpatului A.G.V., avocat în cadrul Baroului Mehedinți, cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. De asemenea, procurorii DNA au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul F.G.V., chimist în cadrul Serviciului Județean de Medicină Legală Arad, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: fals intelectual și uz de fals.

 

Filmul infracțiunilor

Potrivit procurorilor anticorupție, A.G.V. ar fi pretins și primit, în lunile aprilie și iunie, diverse sume de bani, de la trei persoane, pentru a-și folosi influența  pe care o avea asupra fratelui său, pentru ca acesta din urmă, chimist în cadrul Serviciului Județean de Medicină Legală Arad, să emită buletine de analiză toxicologică favorabile persoanelor respective. Cele trei persoane care aveau nevoie de „ajutor” erau cercetate de oamenii legii pentru că au condus vehicule sub influența băuturilor alcoolice, iar „răsplata” primită de avocat era destul de consistentă. Potrivit DNA este vorba de 14.500 de lei (9.000 și 5.500 de lei) și 2.300 de euro. „Banii respectivi au fost primiți de inculpat pentru a-și folosi influența reală ce o avea asupra fratelui său”, susțin procurorii DNA. În ceea ce-l privește pe chimist, acesta trebuia să emită buletine de analiză toxicologică favorabile persoanelor respective. Mai  precis, suspectul V.F.G. a menționat în documentele respective valori ale alcoolemiei situate sub 0,80 g/l alcool pur în sânge, aspect care ar fi atras răspunderea persoanelor respective doar din punct de vedere contravențional. „În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.Celor două persoane li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 și 309 Cod de procedură penală. […] În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, mai spun reprezentanții Biroului de Informare și Relații Publice din cadrul DNA.