Zilele comunei Şiria, prilej de sărbătoare şi voie bună

În weekend-ul trecut, s-a derulat cea de-a XII-a ediţie a „Zilelor comunei Şiria”, sărbătoare care s-a bucurat de participarea a mii de oameni din toate colţurile judeţului. Autorităţile au reuşit să le ofere locuitorilor un eveniment deosebit, cu manifestări ce au satisfăcut toate gusturile. Sâmbătă şi duminică, şirienii s-au adunat cu mic cu mare, pe stadionul „Otto Greffner”, pentru a se bucura împreună la evenimentul devenit deja tradiţie. Organizatorii, Primăria Şiria, Consiliul Local Şiria, Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad şi ONG Cetatea Şiriei şi-au propus să le ofere şi în acest an participanţilor evenimente cât mai variate, de la activităţi culturale, până la evenimente sportive, muzică, dans şi multă distracţie. Zilele comunei Şiria au fost prefaţate de o manifestare culturală la Centrul de Documentare şi Informare „Nicolae Ştefu”, unde vineri, a avut loc lansarea romanului „Bronzul Comorilor Natale”, semnat Eugenia Nichici. „Zilele comunei Şiria au început vineri, când la Centrul de Documentare și Infomare «Nicolae Ştefu», am lansat o carte a doamnei Nichici Eugenia, care este o consăteană a noastră, născută aici la Şiria. Este a cincea carte pe care  a scos-o, este vorba de un roman, activitate urmată şi de o expoziție de pictură, un eveniment la care au participat peste o sută de persoane”, a afirmat Valentin Bot, primarul comunei Şiria.

Galeria scriitorilor arădeni

Sâmbătă, manifestările au continuat tot la Centrul de Documentare şi Informare „Nicolae Ştefu”, Galeria scriitorilor arădeni, unde mai mulţi scriitori din Arad au citit din operele proprii, în prezenţa criticului şi istoricului literar Cornel Ungureanu.  „O altă întrunire la Centru, a fost Galeria scriitorilor, la care au participat cei mai valoroși scriitori din județul Arad, un eveniment reușit şi îi mulțumim pe această cale directoarei Bibliotecii Județene Arad, Cristina Duma. Este o sărbătoare a șirienilor, dar uitându-mă în jur, am văzut multe fețe cunoscute din localitățile învecinate, din Arad și poate chiar de mai departe pentru că, la Șiria este totuși o tradiție și de aceea lumea vine cu drag la Șiria la zilele comunei în care s-a născut marele scriitor Ioan Slavici. Ori de câte ori avem ocazia, vorbim despre marile personalități ale comunei noastre, este trecutul cultural al Șiriei şi în cadrul zilelor comunei, am înglobat și trecutul cultural și viitorul și actualul patrimoniu cultural al comunei. Am vorbit despre Emil Monția, despre Ion Rusu Șirianu, care acum două zile a fost reînhumat și readus în locul unde s-a născut”, a punctat Valentin Bot.

Sâmbătă, la ora 18, au început manifestările propriu-zise, au fost şi activităţi sportive, un campionat de streetball și un campionat de badminton.  Activitățile au continuat cu anumite jocuri interactive, pe scena amplasată pe Stadionul „Otto Greffner”, jocuri în care s-au implicat mai mulți tineri și cetățeni ai comunei, jocuri distractive pe parcursul serii, iar punctul culminat al primei zile a fost spectacolul organizat cu ajutorul sponsorilor cu ajutorul Consiliului Local Șiria, Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad şi GAL Podgoria Miniș Măderat. Au urcat pe scenă Simona Brişcan, Melisa Ţolea, Emilia Semian, Mădălina Boroneanţ, Trupa Party Mix Band, iar capul de afiş a fost Lidia Buble. Sâmbătă seara, sărbătoarea a adunat peste trei mii de participanţi pe stadionul „Otto Greffner”.

Festivalul Cântecului şi Jocului Popular din Podgoria Aradului

Duminică, manifestările au continuat cu un concurs de tenis de masă, iar după-masa a avut loc parada portului popular, urmată de Festivalul Cântecului şi Jocului Popular din Podgoria Aradului, ajuns la cea de-a IX-a ediţie, încununat de un spectacol de focuri de artificii. „În acest an, participă formații din județ, mai ales din zona noastră a Podgoriei Aradului, Ansamblul de la Căminul Cultural din Galșa, Ansamblul Căminului Cultural din Șiria, de la Covăsânț, de la Păuliș, de la Sâmbăteni, mai avem invitați Ansamblul Doina Mureșului din Arad, Ansamblul din Horia, Vladimirescu și Ansamblul din Bârsa. Seara a continuat cu un program artistic, formația Gabi Bârsăuan, iar capetele de afiș vor fi Florin Ionaş-Generalul și Puiu Codreanu și frumoasele focuri de artificii care nu lipsesc niciodată de la Zilele Comunei Șiria. Sperăm ca cea de-a XII-a ediția a Zilelor Comunei Șiria și a «Festivalului Cântecului și Jocului Popular dinn Podgoria Aradului», care este la ediția a IX-a, să fie o zi care va rămâne în memoria fiecărui participant, aceste momente unice de folclor românesc și bineînțeles cele două zile de sărbătoare la Șiria, Ziua Tineretului și Ziua Folclorului”, a precizat primarul Valentin Bot. Au mai urcat pe scenă Grupul Vocal Podgorenii din Şiria, soliştii vocali Alin Neag, Dorel Banci şi Oana Mădălina Miron. Amfitrionii spectacolului au fost Garofiţa Popa, care reprezintă şirienii în Consiliul Judeţean Arad şi Denis Bot.  „Mulţumim, domnule primar, mulţumim domnule viceprimar şi mulţumim tinerilor care au îmbrăcat astăzi aceste costume minunate”, a spus Garofiţa Popa.  Elevii care s-au implicat în activităţile sportive şcolare şi extraşcolare au primit diplome de merit, dar şi participanţii la olimpiadele şcolare din ultimul an. Diplome de merit au primit şi profesorii care i-au coordonat, dar şi directoarele Şcolii Generale Şiria.

Workshop de filme documentare

În încheiere mai trebuie spus că în perioada următoare, comuna Șiria va găzdui un eveniment inedit. Este vorba despre un prestigios atelier de filme documentare. „Cel mai important eveniment cultural este un workshop, organizat împreună cu Consiliul Județean și cu cei de la Bata, un workshop despre filme documentare, care se va desfășura în această perioadă, între 3 iulie și 5 august și totodată avem Festivalul «Emil Monția» și Festivalul «Ioan Slavici» care se va desfășura în perioada 5-6 august”, a ținut să precizeze primarul Valentin Bot.