Repetentul premiat

După câteva zile de foc, care au culminat cu demiterea prin moțiune de cenzură a propriului guvern, Partidul Social Democrat condus de Liviu Dragnea a decis: Mihai Tudose, actualul ministru demisionar de la „Economie” este propunerea partidului pentru a-i lua locul lui Sorin Grindeanu. Este o propunere destul de proastă din punctul meu de vedere și nu atât prin faptul că numele de Mihai Tudose nu este destul de cunoscut în țară, pentru că nici Sevil Shaiddeh nu a fost prea cunoscută, și nici Grindeanu, înainte să fie scoși din pălărie de Dragnea și nici chiar pentru că ar avea „dublă comandă”, după cum spun gurile rele, care susțin că ar avea legături mult prea strânse cu serviciile de informații. În fond și la urma urmei  este vorba de un român despre care se spune că are legături cu serviciile de informații românești, nu străine. Ar fi o mare problemă dacă ar fi apropiat de GRU, CIA sau mai știu eu de ce servicii aparținând unor alte state. Cel mai grav este că Tudose este propunerea PSD pentru a conduce următorul guvern în condițiile în care a picat evaluarea făcută de Darius Vâlcov, evaluare care a dus la răsturnarea Guvernului Grindeanu. În plus, trebuie spus că a picat… cu brio evaluarea, în dreptul Ministerului Economiei neînregistrându-se nici o măsură îndeplinită, ci doar două măsuri îndeplinite parțial: Fondul Suveran de Investiții, care a avut ca termen primul semestru din 2017 și Fondul Național de Dezvoltare, care a avut același termen. Pe cale de conse­cință, folosind criteriile PSD, putem spune că ministrul Tudose a cam rămas repetent la materia Programul de Guvernare.
Ca să vă faceți o idee despre propunerea PSD, trebuie să știți că pe lângă cele două măsuri îndeplinite parțial, ar mai fi trebuit să se ocupe de alte 17 mari proiecte, așa cum reiese din raportul de evaluare a activității Guvernului, publicat de site-ul știripesurse.ro. Este vorba de transferul ELCEN în patrimoniul Municipiului București; constituirea unui comitet interministerial pentru reprezentan­- țele economice ale României din străinătate; lărgirea Consiliului de Export; Programul Național de Specializare Inteli­- gentă; Programul de Investiții Publice de tip Greenfield; Program de utilizare a siturilor contaminate. Investiții brownfield; Programul Național „Promovarea proprietății intelectuale românești”; Programul pentru atragerea de investiții străine cu valoare adăugată mare; modificarea Legii Minelor; Programul de cercetarea geologică a resurselor minerale în perioada 2017-2020; Programul privind valorificarea durabilă a resurselor minerale prin diversificarea produselor finite; Programul privind apele minerale; Eficientizarea Portalului de Comerț Exterior; Programul privind dezvoltarea și consolidarea drepturilor consumatorilor; Programul privind dezvoltarea instrumentelor de informarem, educare și evaluare a gradului de satisfacție a consumatorilor; Programul privind reorganizarea Larex și Programul privind stimu­- larea constituirii/funcționării adecvate a centrelor de consultanță și informare a consumatorilor.  Cu alte cuvinte, dacă ar fi să vorbim în termeni fotbalistici, ministrul Tudose nu și-a îndeplinit baremul de puncte, astfel încât pornește la startul unui nou campionat cu minus în clasament. Iar penalizarea este destul de mare și cam greu de recuperat. Pe de altă parte, stau să mă întreb cum va putea acest om să ceară membrilor cabinetului să performeze, să ducă la îndeplinire promisiunile din Programul de Guvernare, când el însuși, în calitate de ministru a dovedit că nu poate sau nu vrea să respecte Programul de Guvernare, pe care îl consideră ca fiind o maculatură bună de aruncat la coș.
Dacă aș vrea să fiu răutăcios, aș putea spune că mergând pe mâna lui Tudose, Liviu Dragnea i-a făcut un cadou nesperat președintelui Iohannis, șeful statului având de data aceasta motive mult mai serioase să respingă propunerea decât a avut în cazul lui Sevil Shaiddeh. Trebuia doar să citească raportul de evaluare al pesediștilor din Guvern făcut de „domnul Vâlcov”, cum ar accentua Sorin Grindeanu. Preşedintele a decis însă să-l desemnneze pe Tudose să formeze noul Guvern, refuzând cadoul lui Dragnea.