Mihai Tudose este propunerea de premier din partea coaliției PSD-ALDE

Deputatul PSD Mihai Tudose, ministru al Economiei, a fost propus de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ca nominalizare a social-democraţilor pentru funcţia de premier. Decizia  a   fost  luată prin vot de către membrii CExN. Toate celelalte variante propuse în şedinţa PSD au refuzat să preia conducerea Guver­- nului, Tudose având astfel acum prima şansă. Printre cei care au refuzat se numără Mihai Fifor, Adrian Ţuţuianu, Olguţa Vasilescu, Marcel Ciolacu şi Carmen Dan.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, înaintea şedinţei CexN   de ieri, că a avut discuţii cu mai multe persoane pentru a ocupa funcţia de premier, dintre care se degajează deja o soluţie.
Discuţiile dintre Iohannis şi PSD-ALDE s-au încheiat după doar 15 minute. Dragnea şi Tăriceanu nu au făcut declaraţii. Ulterior,  preşedintele a primit delegaţia PNL, formată din preşedintele Ludovic Orban şi cei patru prim-vicepreşedinţi. După discuții, Ludovic Orban a declarat că nu au avut nicio  propunere de premier pentru că nu  puteau genera  o  majoritate care  să  treacă de votul Parlamentului.
Totuși  problemele nu sunt atât de ușoare, nici chiar în PSD.  Acum câteva zile, premierul propus Tudose a stat  foarte  prost la  evaluarea  făcută,  pe când  făcea parte din Cabinetul Grindeanu. În plus sunt voci, chiar în partid, care ar fi insinuat că premierul  propus  ar  avea  ,,dublă comandă”. Unul  dintre aceștia este deputatul PSD, Liviu Pleșo­ianu. ,,Am spus că, după moţiune, conducerea PSD va avea zile grele cu mine… Le recomand să le scurteze. Pentru că azi e prima: nu voi vota noul guvern, cu Mihai Tudose în frunte! Ar fi împotriva tuturor lucrurilor în care cred. Nici eu, nici cei care ne-au votat nu suntem bătaia de joc a nimănui! Este lamentabil”, a precizat deputatul. Pleşoianu a ţinut să precizeze că insistă ca nimeni din partid să nu încerce să îl convingă să voteze un guvern PSD-ALDE cu Mihai Tudose în frunte.  Desigur mai era întrebarea dacă propunerea  cu Tudose premier va fi și acceptată de președintele Iohannis? ,,Nu pot să am garanţii, pentru că nu pot să garantez eu pentru preşedintele României, dar am convingerea că preşedintele României, ţi­nând cont de toate declaraţiile şi poziţiile publice din ultima perioadă, doreşte ca în România să se instaleze destul de repede un guvern care să nu pună sub semnul întrebării stabilitatea economică şi socială a ţării. Părerea mea este că preşedintele nu va dori ca această criză să se prelungească. Eu îmi exprim spe­ranţa că preşedintele României va accepta propunerea majorităţii parlamentare”, a spus Liviu Dragnea. Ieri seara, după terminarea consultărilor cu partidele parlamentare, preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Tudose să formeze noul Guvern. PSD  vrea ca până  joi noul Guvern să fie instalat.