Beethoven încheie stagiunea Filarmonicii

Scrisă sub imboldul improvizaţiei, al darului extraordinar, care   l-a făcut pe Ludwig van Beethoven să fie aclamat de-o-potrivă ca pianist virtuoz şi compozitor, şi înzestrată cu un sens al culminaţiei ieşit din comun, Fantezia pentru pian, cor şi orchestra op.80 este partitura centrală a programului care încheie în seara de joi, 29 iunie 2017, la ora 19.00, actuala stagiune a Filarmonicii de Stat Arad.
Fantezia corală reuneşte pe scena Sălii Cercului Militar Orchestra simfonică şi Corul academic şi încheie circuitul de concerte 2016 -2017, pe același afiș cu uvertura Egmont op.84 şi Simfonia a VII-a în la major op.92, două dintre cele mai strălucitoare partituri ale perioadei mature de creaţie beetho­veniană.
,,Creionat după reţetele audiţiilor tradiţionale, evenimentul este un splendid medalion de compozitor, un concept re­pertorial care evidenţiază oda­tă în plus darul extraordinar al „Titanului de la Bonn”, programul fiind realizat prin performanţa pianistului Sorin Dogariu și a maestrului de la pupitru, Sabin Păutza”, ne dezvăluie Doru Orban, managerul Filarmonicii de Stat.
Compozitorul, dirijorul şi profesorul Sabin Păutza a absolvit Conservatorul de muzică “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti unde s-a bucurat de îndrumarea unor profesori de prestigiu precum Marţian Negrea, Tudor Ciortea, Ion Dumitrescu, Dumitru D. Botez, Marin Constantin, Emilia Comişel, Ştefan Niculescu şi Aurel Stroe.
S-a specializat apoi în compoziţie şi dirijat la Accademia Chigiana din Siena (Italia), cu Franco Donatoni, Bruno Maderna şi Franco Ferrara. Între 1966 şi 1984 a predat armonie, dirijat şi orchestraţie la Conservatorul „George Enescu” fiind în acelaşi timp dirijor al formaţiilor simfonice şi corale ale institutului. Cu aceste ansambluri a concertat în ţară şi peste hotare.
Din anul 1984 se stabileşte în Statele Unite unde câştigă prin concurs poziţiile de director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey, Plainfield Symphony, unde lucrează şi în prezent. Dirijează frecvent în Europa, SUA şi Australia şi este invitat deseori să predea cursuri de măiestrie la diferite universităţi americane şi europene ca Atlan Institute din New York, N.Y. University sau Universitatea Emanuel.
­Sabin Păutza deţine nume-­roase premii şi distincţii româneşti şi internaţionale, printre care premiul „George Enescu” al Academiei Române, premiul Uniunii Compo­zitorilor din România, Marele Premiu al Televiziunii Române, premiul „Rudolph Nissim” al ASCAP şi cel mai recent, Marele Premiu „Doctor Martin Luther  King Jr.”. Activitatea sa internaţională de dirijor şi compozitor i-a adus titlul onorific de Doctor în Muzică decernat de London Institute for Applied Research, titlul de „Doctor Suma Cum Laudae” acordat de Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca precum şi titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Plainfield.
Sabin Păutza a dirijat în cele mai renumite săli de concert din Statele Unite, Europa şi Australia (Carnegie Hall din New York, Santa Cecilia din Roma, Philharmonic Hall din Sydney, s.a). Numele său figurează alături de cei mai mari muzicieni ai lumii în Who’s Who in Music publicat la Cambridge (ediţiile 1980 – 1984 -1992 – 1996 – 2000) şi în volumul „2000 de Americani Notabili” publicat de American Biographical Institute.
Sabin Păutza este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, al ASCAP (Uniunea Compozitorilor Americani) şi al Biroului de Consilieri al Institutului Biografic American. Compoziţiile sale sunt publicate în totalitate de catre Editura San Nicobian din New York iar firma Swift Music Group (SUA) editează în prezent seria „Opera Omnia” a compozitorului, din care au apărut deja primele zece CD-uri.
În octombrie 2016, la Palatul Peleş din Sinaia, Casa Regală a României i-a acordat maestrului Decoraţia Regală Nihil Sine Deo.
Pianistul Sorin Dogariu este solistul Filarmonicii de Stat Arad şi conferenţiar universitar la ca­tedra de pian a Facultăţii de Mu­zică din cadrul Universităţii de Vest Timi­şoara. A predat pianul la Universitatea Naţională de Mu­zică Bu­- cureşti şi a susţinut numeroase cursuri de măiestrie, fiind frecvent invitat să facă parte din juriile unor concursuri internaţionale şi na­ţionale de pian.
Absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucu­reşti, la clasa de pian a profesorului Gabriel Amiraş, s-a perfecţionat în anul universitar 1996-1997 la Aca­demia Pianistică Internaţională „Incontro col Maestro” din Imola – Italia, unde a frecventat clasa  marelui pianist Lazar Berman.
A susţinut peste 600 de concerte şi recitaluri la Filarmonicile din ţară şi a onorat invitaţii de peste hotare, pe scene de concert din Europa şi Asia.