Distribuția căldurii a rămas în… aer, iar pesediștii vor să-l „opărească” pe primarul Falcă

Fără îndoială că punctul cel mai fierbinte al ședinței CLM Arad de ieri l-a reprezentat proiectul municipalității privind acordarea serviciului de termoficare către CET.   A fost a treia încercare, dar care a căzut. Pentru a fi fost aprobat, proiectul ar fi avut nevoie de 16 voturi „pentru”, dar a adunat doar 12 voturi. Beniamin Vărcuş de la PSD  a spus : „Dorim ca serviciul de distribuţie a energiei termice să fie încredinţat CET, dar în condiţii legale”.
Astfel este posibil ca serviciul de distribuţie a energiei termice în municipiul Arad să fie scos la licitaţie. Respingerea, pentru a treia oară, a proiectului de hotărâre a avut consecințe. Consilierii locali şi Mihai Szabo (UDMR) Lucian Riviş-Tipei, Florin Mariş de la PNL au  demisionat din funcţia de membru în Adunarea Generală a Acţionarilor la SC CET Arad SA. În schimb deși studiul de oportunitate a picat, proiectele de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al celor două CET-uri au fost aprobate în şedinţa CLM de marţi. O situaţie cel puţin curioasă.
După încheierea acestei șe­dințe cu scântei ambele tabere au simțit nevoia să își facă publice pozițiile. Astfel , consilierii PNL, din CLM au declarat printr-un comunicat: ,,Tactica consilierilor PSD este aceeași ca întotdeauna, fac presiuni pentru a crea scandal și haos care să genereze mai apoi vânzarea CET-ului firmelor de casă a PSD. În urmă cu câțiva ani cei din PSD au încercat aceeași manevră pentru a vinde CET-ul unor companii agreate de social-democrați. Din fericire, la acel moment planul lor a eșuat, iar privatizarea CET, în condițiile și termenii PSD-ului nu a avut loc. Proiectul energiei termice s-a aflat la mâna consilierilor PSD care au refuzat să îl voteze. Acum încearcă să arunce vina și răspunderea pe primarul Aradului pentru a justifica într-un mod, deloc credibil, refuzul lor de a vota un proiect pentru arădeni. Stimați consilieri PSD, dacă nu ați fost capabili să votați punc­tul patru de pe ordinea de zi, măcar aveți atâta demnitate încât să vă asumați acest lucru în mod public, fără a pasa acest cartof fierbinte în mâna alt­cuiva. Voi sunteți singurii vinovați pentru dezastrul produs la CET! Asumați-vă!
În schimb , cei de la PSD au replicat: „Apreciem faptul că unii reprezentanţi ai puterii locale au spus «stop» neregulilor care se petrec la CET, că n-au mai dorit să asculte comenzile lui Gheorghe Falcă şi au renunţat la locurile deţinute în AGA. A fost un gest de onoare şi de asumare a situației dezas­truoase în care a ajuns CET-ul, după 13 ani de management liberal. Au fost nu mai puţin de 13 ani de jaf din banul public, iar cei care astăzi au anunţat
că demisionează au deţinut aceste poziţii doar în ultima perioadă. Numitorul comun al falimentului celor 13 ani este nimeni altul decât primarul Aradului, Gheorghe Falcă, care prin acţiunile întreprinse de-a lungul anilor, a fost cel care a pus pe butuci această societate. Faptul că Gheorghe Falcă nici măcar nu a avut bunul simţ să fie prezent la şedinţa CLM în care cei trei şi-au anunţat demisiile din AGA, arată că acesta a dorit să paseze întrega răspundere pe umerii consilierilor PNL. Nu a dorit să fie de faţă pentru ca eşecul anunţat de demisionari să nu se răsfrângă şi asupra lui.
Noi, consilierii PSD şi ALDE, din Consiliul Local Municipal solicităm demisia primarului Gheor- ghe Falcă, pentru situația de
la CET Arad. El trebuie să-şi asume cei 13 ani de incompetenţă care au dus la situaţia falimentară a CET-ului. În această perioadă nu a făcut nimic pentru a îmbunătăţii situaţiei societăţii, nu a făcut investiţii, nu a atras fonduri europene, nu a preluat rețelele, ci s-a ocupat doar de jocuri politice care au servit interesului personal şi de partid, în timp ce zeci de mii de arădeni au avut de suferit, plătind sume imense, lună de lună, pentru încălzire și apă caldă, dar și zeci milioane de lei pentru acoperirea găurilor de la cele două CET-uri”, spun reprezentanţii PSD şi ALDE din CLM Arad. Cine va câștiga din această dispută politică este greu de apreciat acum. Știm sigur că arădenii, deocamdată sunt perdanți.