Aradul, primul oraș în care se fac mamografii gratuite pentru prevenirea cancerului la sân

Arădencele își pot face în sfârșit testarea gratuită pentru cancer mamar, pe plan local, iar acest lucru este o premieră.
Consiliul Județean Arad, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiș” Arad au deschis Centrul de Screening Mamar unde, din această săptămână,  femeile pot beneficia de investigații medicale gratuite, pentru prevenirea și depistarea precoce a cancerului la sân. Investiția se ridică la 1,7 milioane de euro, iar anual de aceste mamografii vor beneficia între 2.000 și 3.000 de arădence.
Universitatea pune la dispoziție apa­ratură performantă pentru screening mamar, spitalul asigură personalul medi­cal necesar pentru efectuarea mamografiilor, iar Consiliul Județean Arad este instituția care asigură fondurile necesare pentru realizarea investigațiilor.
,,Prin programul acesta vom salva vieți! Vă rog să vă anunțați cunoș­tințele, familia că au acum la îndemână această oportunintate. Am realizat prin Consiliul Județean, unul dintre cele mai importante proiecte din sistemul sanitar arădean, care se referă la prevenirea cancerului mamar în județul Arad. Din nefericire, în județul nostru, numărul îmbolnăvirilor de cancer mamar este mai mare decât media europeană. Cea mai vulnerabilă categorie de vârstă o reprezintă femeile între 45 și 65 de ani. Consiliul Județean Arad în parteneriat cu Facultatea de Medicină a Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad și cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a stabilit ca obiectiv realizarea unui program județean de screening, cu aparatură performantă. Acest screening înseamnă realizarea unei investigații medicale de înaltă precizie, care depistează boala în stadiu incipient și crește șansele de recuperare a pacientei.  Investigațiile sunt gratuite și se adresează tuturor femeilor din județul nostru”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Campanie de prevenire
Președintele Universității de Vest ,,Vasile Goldiș” din Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, a punctat faptul că: ,,Este o zi importantă pentru viața arădenilor, când deschidem acest Centru de Screening Mamar care aș putea spune, este o premieră pentru Vestul României din prisma faptului că instituțiile colaborează pe plan local pentru sprijinirea pacientului. Aș dori să aduc mulțumiri directorului de proiect, dr. Orban Szekely, partenerilor din Ungaria care au colaborat cu universitatea, președintelui Consiliului Jude­- țean și conducerii spitalului, pentru interesul arătat acestui proiect. Este un model pe care trebuie să îl perpetuăm, iar în perioada următoare ne dorim să înființăm și un centru de cercetare în domeniul cancerului mamar, care să ajute și mai mult comunitatea ară­deană în prevenția acestei boli crun­te.”
Carmen Lucuța, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, a vorbit despre importanța parteneriatului dar și despre impactul pe care acesta îl are în comunitate. ,,Mă bucur că acest proiect a devenit realitate! Astăzi se văd roadele acestei colaborări și iată că acum avem banii, aparatura și personalul medical necesare. Le mulțumim par­tenerilor noștri, Consiliul Județean Arad și Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad care au făcut eforturi pentru ca arădencele să beneficieze, în mod gratuit, de mamografii. Sperăm ca în perioada următoare să avem cât mai multe programări la Centrul de Screening Mamar”, a declarat ec. Carmen Lucuța, manager interimar SCJU Arad.
Examinările se adresează tuturor femeilor, dar populația țintă este reprezentată de cele cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani, vârstă la care incidența cancerului mamar este ridicată. ,,În calitate de consilier județean dar și în calitate de medic, întotdeaua am susținut că prevenția este cea mai importantă. Grija medicilor pentru pacient nu trebuie să înceapă de la tratament ci tocmai de la prevenție. Dacă avem grijă de noi și dacă ne examinăm periodic, putem preveni boli grave. Deschiderea acestui Centru de Screening Mamar este un pas deosebit de important în prevenția cancerului mamar. Un al doilea pas pe care l-am propus constă în derularea unei campanii de informare pe raza județului, pentru ca un număr cât mai mare de femei să afle despre existența centrului și mai ales să înțeleagă de ce este important să vină la examinare”, a declarat dr. Corina Crișan, consilier județean, CJ Arad.
Mamografia este definită ca o exami­nare a sânului utilizând raze X. Această investigație paraclinică se poate utiliza ca și metodă de screening, examinare ce se adresează pacientelor care nu au acuze mamare. Scopul screening-ului mamar este depistarea precoce a unei leziuni neoplazice. Numeroase studii au demonstrat faptul că efectuarea regulată de mamografii crește șansa de depistare precoce a cancerului mamar, iar în stadii incipiente, cu șanse mari de a fi tratat. Mamografia poate depista o leziune malignă a sânuluii cu 2 -3 ani înainte de a fi palpabilă. Mamografia presupune realizarea a două imagini pe sân în două incidențe diferite (cranio-caudal și oblic mediolateral).
Screeningul mamar se va face pe baza unui bilet de trimitere simplu, de la medicul de familie sau de la medicul specialist.
Centrul de Screening Mamar este si­tuat în Arad, pe strada Cocorilor, nr. 57. Ambulatoriul de mamografie are un program de două zile pe săptămână. Pentru programarea mamografiilor a fost pus în funcțiune un post telefonic cu numărul: 0730 11.02.01, care poate fi apelat de luni până vineri între orele 08.00 și 17.00.
Rezultatul se va elibera în 24 de ore de la efectuarea mamografiei, acesta fiind comunicat atât pacientei cât și medicului de familie.