APIA a dat start controalelor în teren pentru cererile unice de plată

Agricultorii arădeni se pot aștepta la controalele reprezentanților Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).
Instituția a anunțat că a demarat controlul la faţa locului pentru cererile unice de plată eşantionate la controlul pe teren – campania 2017.
Astfel, în perioada 1 iulie – 1 octombrie 2017, APIA efectuează controlul la faţa locului pentru cererile unice de plată eşantionate la controlul pe teren, iar controlul aferent al unor obligaţii specifice va avea loc în iarna sau în primăvara anului următor.
Eșantionul de control conține un număr de 104.146 dosare selectate pentru verificarea normelor de ecocondiționalitate, a schemelor de sprijin pe suprafață și în sectorul zootehnic, astfel: pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 28.547 fermieri și pentru controlul pe teren prin metoda teledetecției – 75.599 fermieri.
„Scopul verificărilor la fața locului este acela de a controla condițiile în care se acordă ajutorul în conformitate cu Regulamentul (UE) al Parlamentului European, în ceea ce privește sistemul integrat de administrare măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea. Pe scurt, aceasta înseamnă verificarea fiecărei parcele declarate: eligibilitate, localizare, suprafață și aspecte privind utilizarea/acoperirea terenului”, a spus Alexandru Borcea, consilier juridic al APIA Arad.
Fermierii selectați pentru controale au obligații – să permită accesul inspectorilor pe terenul fermei; să prezinte inspectorilor informaţii şi documente legate de obiectul controlului și să delimiteze parcelele, la faţa locului, dacă pe parcelele învecinate a fost înfiinţată aceeaşi cultură.
„Controlul se poate face şi în lipsa fermierului dacă, scopul pentru care a fost selectat fermierul la control, nu impune acest lucru. Este necesară prezenţa fermierului atunci când acesta a fost selectat cu scop control agromediu şi de asemenea pentru controlul cerințelor de ecocondiționalitate.
În cazul în care fermierul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin devine neeligibilă”, a mai precizat Alexandru Borcea.