Vizită arhierească pe Valea Mureşului; Sfinţire de catapeteasmă în Filia Valea Mare

Duminică, 9 iulie 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a efectuat o vizită chiriarhală în mijlocul credincioşilor de pe Valea Mureşului, Protopopiatul Lipova. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a poposit la orele dimineţii în Filia Valea Mare, aparţinătoare Parohiei Căprioara, comuna Săvârşin, unde a fost aşteptat de protopopul locului, părintele Ioan Jidoi, dimpreună cu preotul paroh Lau­- renţiu Suba, preoţii din vecinătate şi mulţime de credincioşi. Pentru început Chiriarhul a sfinţit noua catapeteasmă realizată în biserica cu hramul ,,Naşterea Maicii Domnului” (construită în anul 1892). După aceasta, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica satului, înconjurat de un ales sobor de slujitori, în prezenţa oficialităţilor locale şi a numeroşi credincioşi.
Cuvântul de învăţătură al Chiriarhului a fost pus sub titlul ,,Îndreptare şi mântuire” (cf.citirilor duminicii: Rom. 10; Matei 8), lămurind înţelesul termenilor potrivit învăţăturii de credinţă orto­- doxă, punând în lumină mai ales legătura între aceştia cu jertfa răscumpărătoare a Mântuitorului, eliberarea de sub robia răului şi trecerea credinciosului sub stăpânirea lui Dumnezeu, conlucrând în tot ceea ce este spre înălţarea sufletului a cărei valoare este nepreţuită, a subliniat Ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, Chiriarhul i-a oferit preotului paroh Laurenţiu Suba distincţia de iconom stavrofor, în semn de apreciere pentru frumoasele realizări din timpul celor 12 ani de slujire în Parohia Căprioara şi Filia Valea Mare.
Părintele paroh a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru tot ceea ce a realizat, Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru toată aprecierea şi încrederea acordată, autorităţilor locale şi funcţionarilor Primăriei Săvârşin în frunte cu primarul Ioan Vodicean, preoţilor şi tuturor credincioşilor care au luat parte la acest eveniment din viaţa parohiei.
Popas duhovnicesc în Parohia Ţela
Tot în această duminică, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, a dat răspuns invitaţiei părintelui paroh Gheorghe-Aurel Blidariu, de la Parohia Ţela, Protopopiatul Lipova.
Astfel, în după masa zilei, Chiriarhul arădean, însoţit de protopopul locului, părintele Ioan Jidoi şi de preoţii din vecinătate, a poposit în mijlocul credincioşilor din Parohia Ţela, veniţi în număr mare pentru a-şi întâmpina Ierarhul.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit în biserica parohială cu hramul ,,Schimbarea la Faţă a Domnului”, slujba Vecerniei.
Chiriarhul a vorbit celor de faţă despre ,,Credinţă şi mărturisire”, făcând legătura dintre citirile scripturistice ale zilei în sensul datoriei de a săvârşi binele spre îndepărtarea oricărui neajuns în viaţa creştinului.
Părintele paroh a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru binecuvântare şi pentru bucuria prilejuită tuturor credincioşilor prin acest popas duhovnicesc.
Protos. Iustin Popovici

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni