Serbare câmpenească de succes a codrenilor de la Groșeni

Duminica trecută a avut loc Serbarea câmpenească a codrenilor de la Groșeni, manifestare cultural-folclorică ajunsă la cea
de-a V-a ediție. Organizată de Primăria și Consiliul Local Archiș – cu sprijinul Centrului Cultural Jude­țean Arad, serbarea a fos practic inițiată de primarul Nicolae Valea și viceprimarul Nicolae Pantea.
Oaspeți de seamă, prezenți la serbare
Serbarea a început cu o slujbă realigioasă oficiată de un sobor de preoți, după care primarul comunei Archiș – de care aparține localitatea Groșeni, a adresat urarea sa de bun venit celor prezenți, făcând și o scurtă prezentare a programului bogat ce urma să se desfășoare.
A urmat apoi evidențierea oaspeților prezenți la sărbătoare, unii spunând și câteva cuvinte celor prezenți.
Reprezentantul Guvernului, Florentina Horgea – prefectul Aradului, după ce i-a salutat pe cei prezenți a subliniat printre altele: „faptul că este atât de multă lume aici denotă că dumnea­voastră iubiți tradițiile strămoșești, țineți la valorile po­porului român, motiv pentru care vă felicit și vă doresc toate cele bune, atât dumneavoastră celor prezenți, cât și celor care din varii motive
n-au putut fii astăzi prezenți aici“.
Au mai fost prezenți și depu­tați, consilieri județeni dar și consilieri locali, alte personalități dar și primari din comune precum Beliu, Cărand.
Spectacol cultural-folcloric de o bună ținută
Spectacolul folcloric a început cu dansuri populare tradiționale și câtece populare din zonă dar și din județul vecin, Bihor.
A deschis sărbătoarea Ansamblul Codrenilor din Groșeni, componenții lui fiind înveșmântați în valoroase costume populare cu specific local, susținuți de instructorul și totodată directorul Căminului Cultural, Aurel Rezeban. Au cântat soliștii Vanina Rus și Cristian Valea la clarinet.
Au urmat apoi:  Ansamblul Spicul din Beliu, însoțit de instructorul Sebeșan, om ce pune tot sufletul în pregătirea acestui ansamblu și de primarul și viceprimarul comunei; Ansamblul Țărinuța din Bocsig ; Ansamblul Druscelele din Bârsa – însoțit de instructorul Ladislau Ioan Todica și de solista vocală Roberta Tomșa; Ansamblul Doina Crișului din Ineu – având ca solistă pe Cosmina Brădean; Ansamblul Doina Mureșului din Arad, însoțiți de profesorul Nistor; Ansamblul Stelele Bihorului – care ai venit cu un program deosebit din zonă.
Au mai evoluat și Ansamblul Junii Crișului din Dieci cu solistele Riana Giurgelea, Roxana Negru – din sat Avram Iancu, însoțiți de inimosul director de Cămin Gheorghe Țâț, dedicate acestui ansamblu. Dacă au mai fost și alte formații despre care noi nu am aflat ne pare rău pentru omisiune dar atmosfera a fost cu totul deosebită și… efervescență.
Oaspeți și artiști, omeniți după datină
Cei prezenți veniți de la distanțe mari ca invitați, ansambluri, soliști  și alte personalități au putut gusta porții generoase din vestita tocană specifică zonei, alături de  o salată de crudități: varză, roșii, ardei și pe lângă aceasta – înainte de masă – au putut închina câte un păhărel din la fel de vestita țuică din zonă; nu au lipsit băuturile răcoritoare, apa minerală rece. Masa a fost amplasată la o… umbră deasă de pădure, alături curgând un râu cu apă rece  și cristalină, condiții ce se pot savura doar în Satul de Vacanță Groșeni.
Totul a fost organizat temei­nic, ca la carte: autovehiculele au fost oprite jos, la distanță de locul unde se ținea sărbătoarea. S-au implicat constructiv orga­nele de poliție, care politicos și clar le-au explicat participanților care sunt regulile ce se aplică pentru o bună desfășurare a acestei frumoase serbări câmpenești.