Unde ești tu Haștag?

După cum probabil știți, un agent al Serviciului Poliției Transporturi, Sorin Vezeteu, a fost ucis cu sadism, joi seara, într-o gară din Suceava. Polițistul patrula singur și se pare că anterior l-ar fi amendat pe criminal. Agentul a fost lovit cu un cuțit în zona gâtului, după care s-a prăbușit la pământ, criminalul aplicându-i ulterior alte lovituri cu cuțitul, până când a fost imobilizat de câțiva trecători și de un alt polițist. Presa națională susține că agresorul ar fi acționat cu o asemenea cruzime din cauză că ar fi avut probleme cu legea în Spania și s-ar fi considerat nedreptățit de polițiști, căutând astfel să se răzbune. Personal, când l-am văzut încătușat, la televizor, m-am gândit, din nou, la marea greșeală pe care a făcut-o Ion Iliescu, imediat după Revoluție și după executarea soților Ceaușescu, când a abolit pedeapsa cu moartea. Văzându-i privirea, mi-am dat seama că este un individ fără niciun viitor, care, dacă nu va fi diagnosticat cu vreo boală psihică, va fi condamnat la mulți ani de pușcărie, unde va fi întreținut din banii noștri cu masă și casă. Pentru ce? În speranța ca va fi reeducat? După ce a omorât mișelește un polițist, un om, tată a doi copii…
Acum câțiva ani, a murit un alt polițist. Bogdan Gigină, un motociclist care făcea parte din coloana oficială a lui Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier, ministru de interne și președinte al unui partid balama, care înclina balanța în Parlament. Una peste alta, Oprea era un personaj controversat. Și a plătit foarte scump pentru moartea lui Gigină. Pe rețelele de socializare și apoi în stradă protestatarii adunați sub semnul lui… Haștag, i-au cerut demisia. Ulterior a venit și momentul Colectiv, iar Oprea a părăsit scena politică, a fost lăsat fără partid și s-a ales și cu dosar penal pentru ucidere din culpă deși se afla pe bancheta din spate a autorismului cu care se deplasa. Toate acestea și la presiunea străzii, bine dirijată de undeva din umbră.
Săptămâna trecută a mai murit un polițist, dar Haștag tace. Nu mai zice nimic, pentru că nu are niciun motiv să mai dărâme vreun guvern sau vreun ministru, e adevărat, uns cu toate alifiile, dar totuși incomod, având în vedere energiile care s-au mobilizat pentru a-l da jos. De data aceasta Haștag nu mai vociferează, nu cere suplimentarea numărului de polițiști, pentru ca aceștia să nu mai patruleze singuri, nu cere înființarea de noi posturi de jandarmi, pentru a descuraja mica infracționalitate. Ce să mai vorbesc despre reintroducerea pedepsei cu moar­tea. Nu. Cei care  stau în spatele lui își doresc tot felul de drepturi pentru infrac­torii care nu li se opun, pentru hipsterii care pot să fie manevrați foarte ușor, pentru drogații care vor o lume fără granițe, fără state, fără morală și fără religie, pentru apucații care protestează pentru apărarea Justiției, dar fac ca trenul când forțele de ordine le cer să respecte legea.
În 2001, Sașa Disici, un polițist de frontieră din județul Timiș, a pornit în urmărirea unui automobil care a fost raportat furat, după ce şoferul a forţat un cordon al poliţiei.
După o urmărire ca în filme, Disici a ajuns din urmă maşina suspectă, dar fiind înarmat cu un simplu pistol Carpați, considerat de mulți ca fiind un simplu deschizător de conserve, a fost împușcat mortal. Din câte îmi amintesc că am citit pe vremea aceea în presă, ucigașul sau ucigașii, ar fi avut arme automate. Trecând peste faptul că unul dintre cei vinovați era un arădean, care înconjurat fiind de oamenii legii „s-a sinucis”, apoi dosarul a fost închis, deși se pare că erau indicii că vinovatul nu era singur în mașină,  după aceea, o vreme, polițiștii patrulau doar înarmați cu automate, astfel încât răufăcătorii se gândeau de două ori
înainte să facă vreo nefăcută.
De asemenea îmi amintesc cu plăcere că în urmă cu vreo 20 de ani, la Șiria, func­ționa un post de jandarmi, care, mai ales toamna patrulau printre plantațiile de viță-de-vie, pentru a descuraja hoții care reprezentau și atunci o problemă și reprezintă și acum. O vreme, cât au fost jandarmii, nu s-a mai furat din deal de la Șiria, însă după ce aceștia au fost relocați, din cauză că vreo minte odihnită a decis că nu se mai justifică prezența lor, furturile au reînceput, anii trecuți furându-se în draci până și sârmele de la șpalierele plantațiilor. Acestea sunt doar câteva exemple despre faptul că lucrurile pot merge bine sau rău, în funcție de cum vor cei care au pâinea și cuțitul.
Acum, după uciderea lui Sorin Vezeteu, premierul Mihai Tudose pare decis să ia taurul de coarne, cerând ca polițiștii să nu mai patruleze singuri. Având în vedere că numărul de polițiști este mult sub necesități, singura soluție viabilă ar fi suplimentarea posturilor. Oare va protesta Haștag pentru asta, sau împotrivă, pentru că, nu-i așa, ONG-urile care își doresc o Societate Deschisă, nu încurajează măsurile polițienești.