„România Curată” a făcut inventarul firmelor cu acțiuni la purtător: Aradul are trei astfel de societăți

Firmele cu acțiuni la purtător sunt, de o vreme, în centrul unui scandal uriaș, provocat în urma unor investigații de presă care-l vizează pe Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat și al Camerei Deputaților, și legăturile sale cu SC Tel Drum SA, o societate foarte puternică din Teleorman,  privatizată în urma unei operațiuni „cu cântec”, după cum scrie presa națională, care a făcut afaceri extrem de profitabile cu statul și care este o societate cu acțiuni la purtător. Potrivit unor jurnaliști de investigații, acțiunile cu pricina sau o mare parte dintre acestea s-ar afla în posesia lui Dragnea. Președintele PSD neagă cu vehemență acest lucru, iar acuzațiile sunt greu de dovedit, în condițiile în care acțiunile la purtător nu lasă urme, putând fi transmise din mână în mână, fără alte formalități.
„Societățile cu acțiuni la purtător reprezintă o «specie» rară de vehicul de afaceri în România. Apelează la ele doar «ini­țiații», puțini la număr. Prin faptul că ascund identitatea proprietarilor «de facto» ai unei societăți comerciale, ele reprezintă paravanul perfect pentru operațiuni ilegale. Cea mai vizibilă dintre ele este «ocolirea» prevederilor legale care impun persoanelor cu funcții publice, în special înalților demnitari, să își declare transparent averile. O altă consecință, sunt de părere specialiștii consultați de România Curată, o reprezintă tentația ca prin astfel de vehicule să se comită infracțiuni economico-financiare. Prima societate cu acțiuni la purtător a fost înființată în 1991 și în prezent funcționează 384 de astfel de societăți, conform datelor oficiale de la ONRC”, scrie România Curată.
Potrivit specialiștilor, acțiunile trebuie prezentate o singură dată pe an, când are loc Adunarea Generală a Acționarilor. În baza acelor acțiuni se iau deciziile cu privire la soarta companiei și a dividendelor. Și înainte și după însă, pot fi transmise din mână în mână, la fel ca banii, astfel încât este foarte greu de aflat cine este proprietarul lor.
Trei firme din Arad cu
diverse obiecte de activitate
În lista dată publicității de „România Curată” apar 384 de societăți din România care sunt cu acțiuni la purtător, dintre care trei sunt din Arad. Este vorba de G&R Globals Promotion SA, IMOBDA SA și Agro Sirena SA. Dacă  G&R Globals Promotion SA are ca obiect de activitate „intermedieri în comerțul cu produse diverse”, IMOBDA SA are ca obiect „cumpărarea-vânzarea de bunuri imobiliare proprii”, iar Agro Sirena SA, „alte servicii de cazare”. Asta, conform informațiilor găsite de noi pe internet. Trebuie spus însă că în afară de faptul că sunt societăți cu acțiuni la purtător, cele trei firme mai au încă un lucru în comun. Au numerele de telefon „la secret”, astfel încât nu am reușit să luăm legătura cu niciunul dintre reprezentanții lor, pentru a le oferi posibilitatea să-și prezinte un punct de vedere. În ceea ce ne privește, plecăm de la premisa că nu au fost înființate pentru a ocoli sau încălca legea și le dăm publicității numele doar pentru că dovada dreptului de proprietate asupra acțiunilor se face într-un mod mai rar întâlnit, ca dovadă numărul mic de firme arădene care au acțiuni la purtător și numărul relativ mic al societăților similare din țară.