Percheziţii la cele două universităţi arădene

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală din cadrul  Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție,coordonează astăzi 106 percheziţii domiciliare la mai multe persoane care muncesc sau învaţă la cele două universităţi arădene, făcând cercetări într-un dosar ce vizează acordarea unor diplome de licenţă fără studii. Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului General, mai multe persoane ar fi pretins şi primit bani şi bunuri materiale cu ocazia organizării și susținerii de către studenți a examenelor la diferite discipline și/sau cu ocazia susținerii examenelor de licență. Anchetatorii mai susţin că există cazuri de studenți străini, înscriși la grupe ce urmează cursurile în limba română,  care nu cunosc  limba română și totuși au promovat examenele anuale. Pentru „a-şi rezolva problemele”, studenţii apelau fie la sprijinul unor cadre didactice, fie la sprijinul personalului nedidactic, existând informaţii că ar fi existat anumiţi informaticieni care ar fi modificat note sau ar fi modificat răspunsurile la examenele on-line.

În aceste condiţii „s-a dispus  efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru un număr de  36 de persoane ce au calitatea de suspect”.

 

UPDATE 1:

După începerea perchezițiilor, reprezentanții Universității Aurel Vlaicu au reacționat, dând publicității un comunicat de presă, prin intermediul căruia susțin că sprijină ancheta desfășurată și condamnă actele de corupție.

„În această dimineaţă procurori din  cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în baza unui mandat, au efectuat percheziţii  la  două corpuri de clădiri  ale universităţii. Conducerea UAV a pus la dispoziţia procurorilor toate documentele solicitate pentru derularea anchetei. Suntem convinşi că organele judiciare îşi vor face datoria cu profesionalism şi ne manifestăm întreaga disponibilitate pentru elucidarea faptelor. Regretăm suspiciunea care planează asupra unor cadre didactice din universitatea noastră, dar suntem convinşi  că cei găsiţi vinovaţi vor răspunde pentru faptele lor. Vrem să asigurăm opinia publică de faptul că Universitatea Aurel Vlaicu din Arad condamnă orice fel de acte de corupţie şi va fi întotdeauna un partener al organelor judiciare pentru eliminarea oricăror suspiciuni  legate de universitatea noastră”, se arată în comunicat.

 

UPDATE 2:

Reprezentanții UVVG își doresc să se facă lumină în acest caz

La rândul lor, reprezentanții Universității de Vest ƒ„Vasile Goldiș” susțin că instituția se dezice total de orice încălcare flagrantă, eventuală, a legii și își exprimă disponibilitatea de colaborare cu instituțiile publice implicate în această investigație. „În cursul zilei de astăzi,  26.07.2017, reprezentanți ai Ministerului Public efectuează o verificare la sediul Universității şi la sediul Facultăţii de Medicină și Facultății de Medicină Dentară. Verificarea vizează modul de desfășurare al unor activităţi didactice din cadrul Universității de Vest «Vasile Goldiș» din Arad.

Conducerea Universității de Vest «Vasile Goldiș» (Rectoratul, Consiliul de Administrație, Senatul Universitar) susține un mediu de colaborare transparent, Codul etic și deontologic profesional prelucrat atât în cursul anilor universitari anteriori, cât și în cursul acestui an, dezbătut și asumat de toate cadrele didactice universitare, personalul administrativ, tehnic și secretariat, fiind dovada pragmatică a atitudinii etice interne a Universității.  Conducerea Universităţii se dezice total de orice încălcare flagrantă, eventuală, a legii și își exprimă disponibilitatea de colaborare cu instituțiile publice implicate în această investigație. De asemenea, asigurăm opinia publică și pe toți colaboratorii noștri de transparență totală și comunicare pentru a lămuri pe deplin aspectele verificate.

Verificările efectuate de reprezentanții Ministerului Public nu au afectat în nici un fel buna desfăşurare a procesului didactic și de evaluare a sesiunii de examene, care și-a urmat cursul firesc”, se arată într-un comunicat de presă al UVVG.

 

Update 3:

Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române anunță că oamenii legii au ridicat, ieri, peste 350.000 de euro, înscrisuri și sisteme informatice în timpul celor peste o sută de percheziții în dosarul în care sunt implicați angajați ai celor două universități arădene. „Față de 15 persoane au fost dispuse măsuri restrictive de libertate”, susțin polițiștii.

Conform stiripesurse.ro, șase persoane au fost reţinute, în timp ce faţă de alte nouă s-a dispus măsura controlului judiciar.