Autoritățile arădene cer peste 6,2 milioane de euro pentru Marea Unire

Solicitări de circa 6,2 milioane de lei au reprezentanții administrației arădene, de la Departamentul Centenar pentru proiectele sărbătoririi Marii Uniri.
Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad şi Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad s-au întâlnit cu reprezentanţii Departamentului Centenar prezenţi la Arad în cursul zilei de marţi, 25 iulie.
Autoritățile au prezentat o listă de solicitări în vederea marcării în mod co­respunzător a Centenarului Marii Uniri în oraşul nostru, locul unde unioniştii au pregătit cel mai important moment al istoriei noastre moderne.
Proiectele se ridică la 6.280.000 euro.
Consiliul Județean Arad și Primăria Arad au înființat, după modelul propus de Guvernul României, Platforma CENTENAR. Aceasta nu are personalitate juridică şi este finanţată de la bugetul local, prin Centrul Cultural Județean și Centrul Muni­cipal de Cultură.
Parteneri sunt: Academia Română, Societatea de Științe Istorice din România, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Prefectura Arad, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Arhiepiscopia Aradului, Serviciul Județean Arad al Arhivelor Naționale, Complexul Muzeal Județean Arad, Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Cultural Național Arad, Asociația Națională Arădeană pentru Cultura Poporului Român, Centrul de Excelență „Andrei Șaguna”.
Astfel, pentru amplasarea Monumentului Marii Uniri există două variante. Va­loarea pentru amplasarea în piațeta Consiliului Județean se ridică la 500.000 deeuro, iar pentru amplasarea în Piața Ca­tedralei, la un milion de euro.
Cererea pentru Zilele Administrației Arădene, ce vor avea loc în 17 mai 2018 mai însumează 200.000 de euro, iar pentru Societatea de Științe Istorice – Școala de Vară „Centenar”, solicitarea este de 80.000 de euro, aceasta din urmă urmând să se desfășoare în iulie – august 2018.
Proiectul pentru Academia Română: Parada Centenarului din 30 noiembrie – 1 decembrie s-ar ridica la 500.000 de euro.
Pentru evenimentele 100 de ani în 100 de spectacole – Maraton Cultural, va­loarea solicitării făcute de administrație însumează 1, 5 milioane de euro, intervalul desfășurării fiind perioada august – decembrie 2018.
Pentru Rezidențiatul artistic „Centenar”, din mai – iunie 2018, proiectul se ridică la 1,2 milioane de euro.
Amenajarea unui Centru European pentru Tineret în Palatul Unirii de pe Bulevardul Revoluției ar necesita 800.000 de euro. Nu în ultimul rând, amenajarea Falezei Unioniștilor presupune încă 1,5 milioane de euro.