Astăzi se celebrează Ziua Mondială împotriva Hepatitei

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad, în colaborare cu Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din Arad și Centrul de Prevenire, Evaluare, Consiliere Antitrog Arad celebrează Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, în data de 28 iulie 2017. ,,Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este un eveniment anual, cu atenția mondială îndreptată asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatită virală. Este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament. La nivel mondial, 400 de milioane de persoane trăiesc cu virusurile hepatitei B și C şi 1,4 milioane mor anual din cauza acestor infecţii; 95% din oamenii care trăiesc cu hepatite virale nu știu că sunt infectați; 4.000 de persoane mor în fiecare zi, în timp ce există medicamente salvatoare de vieți”, ne-a declarat Constantin Cătană, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
La Adunarea Mondială a Sănătății din luna mai 2016, statele membre ale OMS au hotărât adoptarea primei strategii de sliminare a Hepatitei, cu obiective ambițioase și cu scopul de eliminare a hepatitelor virale până în anul 2030.
Tema campaniei din acest an este: Eli­minarea Hepatitei.
Campania are ca scop creșterea nivelului de conștientizare a populației în privința poverii uriașe reprezentată de hepatitele virale și îmbunătățirea prevenirii bolilor și a accesului la testare, tratament și îngrijire.
Pentru a accentua tema eliminării va fi continuată NOhep, o mișcare globală de eliminare a hepatitei virale, care unește oamenii și oferă o platformă prin intermediul căreia aceștia să vorbească, să se implice și să acționeze pentru îndeplinirea angajamentelor globale și eliminarea bolii până în anul 2030.
Obiectivul NOhep este de a implica peste 300 de milioane de oameni până în anul 2030, pentru a accelera acțiunile necesare eliminării hepatitelor virale.
Dacă acționăm acum, vom salva 7 mi­lioane de vieți până în anul 2030.
În scopul atingerii obiectivului NOhep de a ajunge la 300 de milioane de susținători până în anul 2030, avem nevoie de ajutorul tuturor.
Conform Compartimetului Statistică și Informatică în Sănătate Publică, în anul 2016 incidența pentru ciroză și alte hepatite cronice a fost de 287 cazuri , iar prevalența a fost de 4987 cazuri. La sfârșitul semestrul I al anului 2017, incidența pentru ciroză și alte hepatite cronice a fost 173 cazuri, iar prevalența de 5031 cazuri.
Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad, prin Compartimentul Evaluarea și Promovarea Sănătății, în perioada 24 iulie – 11 august 2017 derulează activități informative și educative, promovarea mișcării glo­bale Nohep, în unitățile spitalicești din județul Arad.
(A.C.)

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni