Şedinţă CLM precedată de acuze şi urmată de alte acuze

După cum vă informam într-unul din numerele trecute ale ziarului nostru, membrii Consiliului Local Municipal au fost convocați vineri, începând cu ora 14, pentru a participa la o ședință extraordinară, pe a cărei ordine de zi au fost nu mai puțin de 30 de proiecte, unele mai disputate, altele mai puţin disputate. Şedinţa a fost precedată de o serie de acuze îndreptate înspre primarul Gheorghe Falcă, venite dinspre PSD. Ostilităţile au fost deschise de Beniamin Vărcuş, liderul grupului PSD-ALDE din CLM, care se declara contrariat de intenţia primarului  de a tăia banii destinaţi sistemului de învăţământ arădean şi culturii, pentru a-i dirija către irigaţii şi spaţii verzi. Mai mult, consilierul promitea că membrii grupului pe care-l reprezintă vor vota împotriva respectivului proiect, ceea ce s-a şi întâmplat spre nemulţumirea primarului Gheorghe Falcă, care a reacţionat la rândul său, după şedinţă, prin intermediul unui comunicat de presă trimis de PNL Arad în care se arată că „primarul Aradului, Gheorghe Falcă este de părere că votul PSD împotriva investițiilor în spațiile verzi nu va afecta proiectele planificate”. În continuare, Falcă arată cu degetul înspre social-democraţi, pe care-i consideră vinovaţi de toate nerealizările administraţiei pe care o conduce. „Le mulțumesc consilierilor PNL și UDMR pentru că au votat investițiile municipalității în spațiile verzi. Primăria a obținut pe fonduri europene zece milioane de euro pentru a pune în valoare terenurile degradate și a deveni spații verzi. Așa cum ne-au obișnuit, cei din PSD s-au opus acestei investiții, s-au opus ca Aradul să aibă cât mai multe spații verzi. Aceiași consilieri s-au opus investițiilor în educație și sistemul de sănătate arădean. Pe principiul nu votăm, dar comentăm”, susţine Falcă.
Un alt proiect care a iscat dispute a fost cel cu privire la salariile angajaţilor Primăriei şi structurilor din subordine, care potrivit noului cadru legislativ aprobat de Guvern, ar fi putut să crească de la 1 iulie. Dacă în ceea ce-i priveşte, angajaţii Consiliului Judeţean au avut parte de o veste bună, nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu colegii lor de la Primărie, care vor mai trebui să aştepte câteva luni, pentru a afla dacă le cresc sau nu salariile.
„Politica tăierilor trebuie să înceteze”
Acest lucru se ştia încă de dinaintea şedinţei, având în vedere că salariile n-ar fi putut fi majorate fără votul consilierilor PNL şi având în vedere proiectul de hotărâre pregătit pentru a fi pus la vot. Astfel,  deputatul PSD Adrian Todor a avut ocazia să lanseze un nou atac împotriva lui Gheorghe Falcă. Potrivit unui comunicat de presă al PSD, parlamentarul arădean crede că politica tăierilor şi a neajunsurilor, practicată de vechiul PDL, trebuie să înceteze.
„Guvernul României a dat această posibilitate de creştere a salariilor angajaţilor din administraţia publică locală, în urma adoptării Legii Salarizării. Este o lege echitabilă, motiv pentru care a fost votată inclusiv de parlamentari ai PNL. Fiecare primărie poate decide, conform acestei legi, în ce măsură măreşte salariile acestor funcționari. Există o limită dată de indemnizaţia viceprimarului, limită de care trebuie ţinut cont. Ceea ce se întâmplă în administraţia arădeană, controlată de PNL, este strigător la cer. Ştim cu toţii că liberalii au avut mai multe întâlniri în care le-au cerut propriilor primari să nu crească salariile acestor angajați. Acum este foarte clar de ce Gheorghe Falcă a susţinut acest lucru: nu inten­ționa să mărească salariile din Primăria Arad şi în consecinţă nu trebuia ca vreun alt primar liberal să facă acest lucru. Nu îmi explic de ce actualul PNL continuă politica vechiului PDL. Acum aproximativ şapte ani, votau pentru tăierea pensiilor şi salariilor bugetarilor, iar acum se opun cu vehemenţă creşterilor de salarii din primăriile pe care le conduc. Este imposibil ca o administraţie locală să dea rezulate, în condiţiile în care salariile celor care muncesc aici sunt ţinute la un nivel scăzut, în comparaţie cu salariile din alte primării”, a spus deputatul Adrian Todor.
(L.Ş.)Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni