Sute de arădeni nu au mai adus înapoi cărțile împrumutate de la Bibliotecă; pentru ei vine „amnistia”

Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” se confruntă cu un fenomen des întâlnit în România, lipsa de seriozitate. Conform celor declarate de Cristina Duma, directorul interimar al Bibliotecii, sute de cititori care au împrumutat cărți în ultimii zece ani nu le-au mai dus înapoi. „În ultimii zece ani, de la ultimul inventar, 300 de cititori au împrumutat cărți pe care nu le-au mai dus înapoi. Este vorba în general de volume de beletristică, mai precis de 640 de astfel de volume. Din experiența noastră de până acum, atunci când vin cu cărțile înapoi, oamenii spun că nu au avut timp să le înapoieze”, ne-a declarat Cristina Duma. În continuare, aceasta sus­ține că în conformitate cu prevederile legale, pentru fiecare zi de întârziere ar trebui să se recurgă la o penalizare de 50 de bani, asfel încât, făcând un simplu calcul rezultă că un cititor care nu a dus înapoi o carte împrumutată acum zece ani ar trebui să fie „taxat” cu aproximativ 1.800 de lei. „Noi nu am aplicat penalizări bănești, dar am stabilit că un cititor care a depășit termenul de returnare a cărții nu mai poate împrumuta un nou volum o perioadă egală cu perioada în care a întârziat. În mod normal, o carte împrumutată de la noi trebuie returnată în 14 zile, dar această perioadă poate fi prelungită telefonic sau on-line cu încă 14 zile”, a mai spus Cristina Duma.
„Lunile Amnistiei la
Bibliotecă”
Pentru a-și recupera cele 640 de volume „pierdute” prin casele diverșilor cititori, Biblioteca anunţă că în perioada 1 august – 31 octombrie 2017 va avea loc acțiunea intitulată „Lunile Amnistiei la Bibliotecă”. „În această perioadă penalităţile la cărţile care nu au fost restituite la timp vor fi «şterse», bineînţeles odată cu restituirea volumelor împrumutate.
Este pentru prima oară când biblioteca oferă un program de «amnistie», care are drept scop să întoarcă atât cărţile cât şi alte materiale înapoi pe rafturile bibliotecii, şi, de asemenea, să aducă la bibliotecă utilizatorii care au încetat să viziteze biblioteca datorită dezactivării cardurilor din pricina penalităţilor. Cu precizarea că este vorba despre anularea penalităţilor la cărţile nerestituite la timp, nu şi a altor taxe. «Amnistia» se referă numai la materialele restituite în perioada anunţată”, susțin reprezentanții instituției. Aceștia au ținut să precizeze că penalităţile deja achitate nu constituie subiectul programului de amnistie. „Dacă găseşti acasă un document împrumutat de la bibliotecă, chiar deteriorat, întoar­ce-l la bibliotecă şi penalităţile vor fi anulate prin programul de «amnistie».
Noi ne dorim cărţile, nu banii tăi”, este îndemnul adresat arădenilor de conducerea Bibliotecii.
De menționat că documentele împrumutate de la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” pot fi restituite în perioada 1 august – 31 octombrie 2017, în Arad, la sediul instituției, situat pe strada Gheorghe Popa de Teiuș, nr. 2-4, la poartă, în cutia inscripționată cu textul „Cutia cărților restituite în Lunile Amnistiei la Bibliotecă” aflată în spațiul cabinei de la baza scărilor de acces la etajul I.