Deși afară erau aproape 40 de grade, ciurdarul din Seleuș și-a trimis copiii cu animalele la păscut

Afară sunt temperaturi de foc,  meteorologii emițând un cod galben de caniculă, care ulterior s-a transformat în cod portocaliu. În aceste condiții, Di­- recția de Sănătate Publică a emis o serie de recomandări. Printre altele, în cazul copiilor se recomandă să stea într-un „ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă și curenți de aer”, să fie hidratați corespunzător și bineînțeles să nu stea prea mult afară pe timpul caniculei.
Există însă părinți inconști­enți care nu dau doi bani pe sănătatea copiilor lor și chiar îi pun să muncească în locul lor, cu toate că temperaturile se apropie de 40 de grade. Este și cazul unor copii din Seleuș, care sunt puși de tatăl lor, ciurdarul satului, să păzească animalele în locul lui, în timp ce el stă liniștit la… birt, ferit de căldura înăbușitoare de afară. Iosif  Retian, unul dintre cititorii ziarului nostru din Seleuș, ne-a contactat la redacție pentru a semnala această anomalie. „Marți, în jurul orei 16, când afară erau aproape 40 de grade, trei copii cu vârste cuprinse între șapte și 11 ani păzeau vacile satului, în timp ce văcarul, tatăl lor, era la bufetul din sat… Tătăl copiilor este fratele fostului ciurdar, care își trimitea și el copiii la muncă în locul său”, ne povestește săteanul.  Acesta susține că noul ciurdar s-a angajat în primăvară, când a început să se ocupe de vacile satului. „De atunci, copiii sunt tot timpul la animale. Ei le îngrijesc în timp ce tatăl lor este la birt sau se ocupă cu altceva. Bărbatul a primit, anul acesta, două amenzi de la Poliție pentru că a scăpat vacile și caii în cultura mea de lucernă. Până acum i-am prins de patru ori, dar văd că nu le pasă”, a continuat Iosif Retian.
Acesta a ținut să precizeze că și familia actualului ciurdar locuiește tot la marginea satului, în niște adăposturi improvizate, la fel ca familia fostului văcar.
În ceea ce-i privește, reprezentanții Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) susțin că vor lua, într-o primă fază, legătura cu autoritățile locale, urmând să ia măsurile care se impun. „Vom lua legătura cu autoritățile locale în vederea identificării și localizării persoanelor despre care este vorba, urmând să vedem ce măsuri putem lua”, a declarat Mihaela Codreanu, șefa  Serviciului de Evaluare şi Consiliere în Situaţii de Abuz, Neglijare şi Violenţă Domestică din cadrul DGASPC.
Fostul ciurdar avea năravuri similare
Vă reamintim că în toamna anului trecut, proprietarii de terenuri agricole din Seleuş au ajuns în pragul disperării din cauza ciurdarului. O parte dintre săteni îl acuzau pe bărbatul angajat la acea vreme de alţi localnici să aibă grijă de vacile lor, că nu îşi vede de treabă, că îşi trimite copiii cu vacile la păscut, iar animalele sunt scăpate prin culturile oamenilor. Fostul văcar avea cinci copii pe care nu îi trimitea la școală. În aceste condiții, pe fir a intrat și DGASPC, în speță Serviciul de Evaluare şi Consiliere în Situaţii de Abuz, Neglijare şi Violenţă Domestică. Angajații respectivului serviciu s-au deplasat pe teren, pentru a evalua situația și au luat măsuri. Ceea ce au văzut i-a făcut pe inspectori să înceapă procedurile pentru instituirea unor măsuri de protecţie, cazul rămânând în monitorizare.