Primarul Falcă şi coaliţia PNL-UDMR vor să dărâme Piaţa Catedralei

Piaţa Catedralei are un secol şi jumătate de istorie. Astăzi în cadrul şedinţei CLM Arad , această locaţie atât de utilă arădenilor poate deveni istorie. Mai exact este vorba de proiectul de hotărâre prin care Monumentul Marii Uniri va fi amplasat în locul pieţei.   Dar ce se spune în acest proiect care va fi , mai mult ca probabil votat de către majoritatea  PNL-UDMR din cadrul CLM Arad?   „Se aprobă amplasamentul Monumentului Marii Uniri de la 1918 în Zona Piaţa Catedralei, cu respectarea prevederilor legale aplicabile”, se arată în proiectul de hotărâre. În expunerea de motive, se precizează „Pentru o mai bună punere în valoare a Monumentului Marii Uniri realizat de sculptorul Florin Codre, precum şi pentru îndeplinirea cerinţelor stabilite prin Planul Urbanistic Zonal Piaţa Catedralei s-a reconsiderat împreună cu reprezentanţii Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, amplasarea monumentului în zona Piaţa Catedralei. Totodată amplasamentul din Piaţa Catedralei asigură accesul fiabil la monument cu ocazia evenimentelor de comemorare a eroilor, lucru solicitat şi de către Asociaţia pentru ridicarea „Monumentului Marii Uniri”. Numai că, Ministerul Culturii şi Departamentul Centenar îl contrazic pe Gheorghe Falcă. Mai pe şleau spus, rezultă că ar fi mincinos.  Prin faptul că ministerul nu a sugerat niciun amplasament special cum lasă Falcă să se înţeleagă. Mai exact,  printr-o adresă aceştia solicită CLM să îi anunţe care anume este amplasamentul stabilit de arădeni, fără a impune o locaţie anume.
Şi arhitectul Gheorghe Seculici a adresat o scrisoare deschisă Consiliului Local Municipal Arad prin care cere ca Monumentul Marii Uniri să nu fie amplasat în Piața Catedralei.
„În calitate de arhitect am participat la proiectarea Catedralei Ortodoxe de la Podgoria și a noului sediu al Consiliului Județean, alături de alte zeci de lucrări monumentale din mu­- nicipiu și județ; ca persoană implicată profund în viața comunității arădene mi-am asumat în ultimii 27 de ani contribuția la decizii importante pentru viitorul Aradului. Cu experiența mea profesională și personală apelez la primarul municipiului Arad și la consilierii locali municipali să nu amplaseze Monumentul Marii Uniri în Piața Catedralei. Le solicit, cu toată responsabilitatea, să aibă în vedere varianta amplasării sale în proximitatea Consiliului Județean Arad, într-o Piață a Drapelului care ar urma să fie creată și amenajată special în acest scop, așa cum am susținut la întâlnirile Comisiei Locale de Amplasare a Monumentului Marii Uniri la Arad. Tot aici ar urma să fie amplasat și Drapelul României, care astăzi nu are un spațiu dedicat în municipiul Arad, și se va realiza astfel un centru civic alternativ Pieței Revoluției.Monumentul Marii Uniri realizat într-un stil modern nu cadrează cu ansamblul arhitectural clasic al Pieței Catedralei și nici cu proiectele deja enunțate de amenajare a zonei respective. El a fost realizat fără consultarea specialiștilor arădeni, a opiniei publice locale, iar această opacitate nu trebuie repetată la amplasarea sa! Să ținem cont de faptul că va modifica pentru totdeauna arhitectura urbană arădeană, ambianța citadină, iar o decizie pripită și insuficient fundamentată se va repercuta asupra aspectului orașului nostru într-o manieră nedorită”.  Opoziţia din CLM Arad nu a stat cu mâinile în sân. Deputatul PSD Adrian Todor a fost prezent ieri în Piaţa Catedralei din municipiul Arad. Acesta a discutat cu producătorii, comercianţii şi cu arădenii care îşi fac cumpărăturile aici şi i-a asigurat de sprijinul PSD şi ALDE pentru ca această piaţă să nu fie demolată.
„ Am discutat cu foarte mulţi oameni care erau prezenţi aici: producători, comercianţi şi cumpărători. I-am asigurat de întregul nostru sprijin pentru ca piaţa să nu fie demolată. Joi,(astăzi -n.n.) va avea loc şedinţa Consiliului Local Municipal Arad în care va fi supus votului proiectul PSD şi ALDE pentru ca actuala destinaţie a pieţei să fie menţinută, iar locaţia să fie modernizată. Sunt peste 5.000 de semnături adunate de la arădeni pentru ca această piaţă să nu fie demolată de liberali, iar noi i-am susţinut pe oameni încă de acum câteva luni. Cetăţenii din piaţă sunt revoltaţi şi am accentuat astăzi că ne menţinem această poziţie de a vota pentru acest proiect de hotărâre.  Sunt oameni care produc legumele, fructele, lactate, carne pe care le vând aici, sunt foarte mulţi arădeni care îşi fac cumpărăturile în această piaţă unde găsesc produse proaspete şi de calitate. Nu este posibil ca interesele obscure ale unui om, în cazul de faţă Gheorghe Falcă, să calce în picioare dorinţa a mii de arădeni. Nu este corect să distrugi o piaţă care funcţionează de 150 de ani doar pentru a-ţi satisface nişte nevoi financiare, aşa cum doreşte primarul Gheorghe Falcă. Votul PSD şi ALDE are în spate peste 5.000 de arădeni care ne-au cerut să votăm în acest fel. Câţi arădeni le-au cerut celor din PNL să susţină demolarea pieţei?”, a declarat Adrian Todor, deputat al PSD Arad. De altfel
consilierii PSD-ALDE au depus un proiect de hotărâre pentru a menţine piața agroalimentară din Piaţa Catedralei. Aşadar astăzi este o zi decisivă pentru a afla ce soartă va avea acest loc istoric din Arad.