Zeci de tineri au ales să nu se prezinte la sesiunea de toamnă a bacalaureatului

La proba scrisă de Limba și li­teratura română – probă care a deschis pentru prima dată exa­menul de Bacalaureat s-au pre­zentat puțin mai mult de 75 la sută din candidați. Se pare că unii dintre cei care nu au trecut cu brio examenul celor 12 ani de școală s-au hotărât că nu are rost să își încerce norocul în această sesiune.
Din toți cei 928 de candidați înscriși la sesiunea august-septembrie a Examenului de Bacalaureat Național 2017, un număr de 443 au fost înscriși la proba scrisă la Limba și literatura română. Cu toate acestea, doar 336 de candidați s-au prezentat pentru sus­ținerea probei, ceea ce în procente înseamnă 75,85 la sută.
Un tânăr a fost eliminat din sala de examen. Candidatul a susținut proba în cadrul Centrului de Examen de la Liceul Teoretic „A. M. Guttenbrunn” din municipiu. Măsura eliminării din sală a fost luată pentru că acesta avea la el telefonul mobil.
Consecințele sunt drastice, întrucât, potrivit Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat, candida­tului îi este interzisă participarea la viitoarele două sesiuni de examen.
„Proba s-a desfășurat conform prevederilor metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat, atât sub aspect organizatoric, cât și logistic (sălile de examen din centrele de examen sunt prevăzute cu camere audio-video). Sesiunea s-a desfășurat în trei centre de examen. Acestea au beneficiat de personal de pază și de personal medical, candidații au avut apă în săli. Au fost prezenți 336 de candidați din cei 443 înscriși pentru această probă“, spune inspector şcolar Laura Nădăban, purtător de cuvânt al ISJ Arad.
Pe 22 august este programată proba Limba şi literatura maternă, 23 august – proba obli­gatorie a profilului şi 24 august – proba la alegere a profilului şi specializării. Din 25 august încep probele orale ale examenului.