S-a dat verde pentru exproprieri şi realizarea legăturii rutiere Centură-Cometei, dar gunoiul a rămas în provizorat

După un adevărat război pe marginea subiectului cu privire la proiectul de hotârâre a CLM care avea subiect cumpărarea de către Primăria Arad a 36 parcele de teren, iată că s-a făcut pace. Ieri, propunerea a întrunit majoritatea necesară şi cu votul PSD, pentru a fi aprobată. Astfel se va putea realiza legătura rutieră Centură-Cometei. Implicit şi investiţia celor de la OMV de 18 milioane de euro poate prinde viaţă. Este vorba de realizarea unui centru de distribuţie carburanţi, care potrivit investitorilor va fi cel mai mare din vestul ţării. Amintim că proiectul a fost pentru a doua oară supus votului în ședința de Consiliu Local după ce inițial. Motivaţia? Administrația nu a transmis la timp consilierilor documentația necesară.
„Vrem să știm  dacă s-au respectat toate prevederile legale în ceea ce privește transparența și afișajul acestui proiect. Și să ni se spună cine își asumă legalitatea actelor din proiect”, a cerut consilierul PSD, Beniamin Vărcuș. Acesta a mai adăugat că: „Am arătat că nu suntem împotriva unor investiţii, aşa cum acuză de fiecare dată liberalii. Suntem, pentru investiţii, pentru dezvoltare, numai să fie în deplină legalitate“ . Un „alt cartof fierbinte“ a fost punctul cu privire la salubrizarea municipiului. Cum se ştie, există o companie RER Ecologic din Oradea care face salubrizarea, dar nu în urma unor licitaţii, ci prin atribuire directă. De altfel, Prefectura a transmis oficial că pentru a fi legală hotărârea de CLM pentru acest subiect trebuie adoptată cu majoritatea calificată, de două treimi şi nu cu majoritate simplă, aşa cum susţine primarul Falcă. De altfel şi deputatul Adrian Todor a luat poziţie faţă de situaţia dată, declarând: „Prefectura Județului Arad, cea care verifică legalitatea actelor adoptate de consiliile locale, ne-a transmis, negru pe alb, faptul că hotărârea prin care Gheorghe Falcă și colegii săi de la PNL au atribuit direct, unei firme apropiate PNL, salubrizarea din municipiul Arad este nelegală. Reprezentanții Prefecturii Arad ne-au spus clar că acest proiect trebuia aprobat cu două treimi din voturile consilierilor, nu cu majoritate simplă, solicitând totodată ca proiectul cu pricina să fie reintrodus în CLM și votat în conformitate cu legea.
În loc să respecte legile în vigoare, primarul Gheorghe Falcă merge înainte cu abuzurile, iar în ședința de astăzi (ieri -n.n.) a propus consilierilor să nu țină cont de punctul de vedere al Prefecturii Arad, să ignore sfatul specialiștilor în drept și să voteze după cum i se pare lui că e corect. Practic, viclean cum îl știm, Falcă le cere consilierilor să meargă în locul lui la pușcărie, pentru că un vot pentru respingerea solicitării Prefecturii Arad l-ar fi exonerat pe primar de orice răspundere, iar ilegalitatea ar fi fost asumată de consilieri“.
Reprezentanții PSD din Consiliul Local Municipal Arad au votat împotrivă, confirmând astfel, punctul de vedere al Prefecturii.  „Nu putem gira o afacere ilegală de peste 10 milioane de lei, bani dați unei firme de casă a PNL din buzunarele arădenilor, printr-un artificiu dincolo de limitele legii.  În același timp, cerem public primarului Falcă să vină cu soluții legale pentru rezolvarea salubrizării orașului“, a mai spus deputatul Todor. Astfel provizoratul se mai prelungeşte în ce priveşte problema salubrizării. Dincolo de asta însă, cel mai probabil Prefectura Arad va ataca în Contecios Administrativ, hotârîrea CLM Arad de ieri.