Binecuvântare de lucrări în Parohia Fiscut și coliturghisire la mănăstirea sârbă Bezdin

În Duminica a XIII-a după Rusalii, la slujba de seară, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradu­- lui, însoțit de Arhid. Tiberiu Ardelean,  a poposit în mijlocul credincioşilor din Parohia Fiscut, Protopo­- piatul Arad, la  invitaţia preotului paroh Dan-Marius Braiţ şi a credincioşilor parohiei pentru a binecuvânta şi resfinţi  troița restaurată din fața bisericii și lucrările efectuate la biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Aici, chiriarhul a fost întâmpinat în faţa bisericii de părintele protopop Flavius Petcuț, care a rostit şi cuvântul de bun-venit, de preotul paroh şi preotul Valentin Goronea, fiul satului și de numeroşi credincioşi din parohie. Conform tradiţiei populare, copiii şi tinerii satului, îmbrăcaţi în frumoasele straie populare, specifice zonei, l-au întâmpinat pe ierarh cu pâine şi sare şi i-au oferit flori.
Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba de sfințire a troiței și de binecuvântare a lucrărilor efectuate la biserică. A urmat apoi, săvârșirea slujbei Vecerniei.
În cuvântul de învăţătură, pus sub titlul ,,Lucrători în via Domnului”, cu referire la citirile duminicale, ÎPS dr. Timotei a sintetizat cuvântarea de primire a protoiereului locului, ca și cel de prezentare a vieții parohiale ținut de preotul paroh, într-o tâlcuire ce a evidențiat în principal lucrarea credincioșilor în Biserică, aceea care este Trupul tainic al Domnului, din care toți fac parte, într-o unitate desăvârșită spre mântuire, fapt reflectat și în înnoirea și împodobirea Casei Domnului. Ierarhul a subliniat de asemenea faptul că Mântuitorul este Capul Trupului Bisericii și totodată, Piatra din capul unghiului sfintei ei zidiri.
În cadrul slujbei Vecerniei, chiriarhul a hirotesit întru iconom-stavrofor pe preotul paroh Dan-Marius Braiţ ca apreciere şi meritată răsplată pentru activitatea pastoral-misionară pe care o desfăşoară în această parohie.
La final, preotul paroh a mulţumit chiriarhului pentru purtarea de grijă şi dragostea părintească pe care ÎPS Timotei a arătat-o faţă de credincioşii acestei parohii precum şi pentru distincţia acordată care oglindeşte dragostea şi jertfelnicia bunilor credincioşi ai parohiei faţă de Sfânta Biserică.
În încheiere preotul paroh a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru dragostea, jertfelnicia şi pentru ostenelile suportate pentru a fi împreună la această sărbătoare a parohiei.
ÎPS Timotei a fost invitat la Bezdin
În dimineața zilei, cu ocazia vizitei canonice a Preasfințitului Părinte Lukian, Episcopul ortodox sârb al Timișoarei și Budapestei, la Mănăstirea Bezdin, dar și cu prilejul hramului bisericii, sărbătorit recent, a fost invitat și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei. Cei doi ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurați fiind de un ales sobor de preoți și diaconi.
Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de binecuvântare, în care a arătat că istoria bisericească locală reflectă comuniunea credincioșilor ortodocși de diferite etnii, în virtutea căreia, în prezent aceștia o dovedesc prin înlăturarea oricăror încercări contrarii, păstrând Tradiția în unitatea Ortodoxiei, așa cum reiese din lucrările Sfântului și Marelui Sinod din Creta, din iunie 2016.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii ortodoxe sârbe din Sânicolaul Mare, urmând apoi tradiționala procesiune în jurul bisericii, încheindu-se cu ,,tăierea colacului”.
A urmat apoi, un program artistic de cântece și jocuri tradi­ționale sârbești, oferite de tinerii și de ansamblurile de dansuri din localitățile cu etnici sârbi, limitrofe mănăstirii Bezdin, sărbătoarea încheindu-se cu o agapă frățească.
(T.A.)

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni