Străini în țara noastră

Motto:   „De la Nistru pân’ la Tisa
Tot Românul plânsu-mi-s-a
Că nu mai poate străbate
De-atâta străinătate.”
(Mihai Eminescu – Doina)

Am spus-o de multe ori și o spun și acum, este cu totul și cu totul inadmisibil ca un cetățean al unei țări să nu cunoască limba oficială a țării cu pricina. În primul rând, cel care are cel mai mult de suferit este acel cetățean, care nu se poate descurca decât printre cei de-o seamă cu el, nu are acces la o facultate mai bună, un loc de muncă mai bun, la un salariu mai mare, într-un cuvânt, oportunitățile îi sunt diminuate drastic. Pe de altă parte, de ce să nu o spunem, acest lucru reprezintă o lipsă crasă de respect la adresa țării în care te-ai născut, locuiești, mergi la școală sau lucrezi.
Deși, după apariția filmării în care vloggerul clujean „Milițianul” nu a fost servit cu mici de o vânzătoare de la un magazin Kaufland din Odorheiul Secuiesc, vânzătoare care nu știa decât limba maghiară, au curs râuri de cerneală, nu pot să trec cu vederea ceea ce s-a întâmplat acolo. Lăsând la o parte faptul că magazinul nu era încă deschis, astfel încât casa de marcat nu era operațională, după cum spun apărătorii vânzătoarei, este inadmisibil faptul că fata cu pricina nu a fost capabilă să-i explice omului în limba română, limba țării în care locuiește, pentru că, le place unora ca Tokes sau nu, și Odorheiul Secuiesc face parte din România, de ce îi dă banii înapoi. Și este cu atât mai grav cu cât un individ care vorbea destul de greu românește, și care spunea că este tatăl fetei, se certa cu vloggerul, reproșându-i pe un ton ame­nințător, de ce nu știe ungurește, dacă  a mers în Ținutul Secuiesc. Mai mult, bărbatul afirma că nu este nicio problemă că fata nu știe limba română. Culmea nesim­țirii și impertinenței! Când l-am auzit, prima dată m-am gândit unde a fost Protecția Copilului, când fata era mică și a fost lăsată să fie crescută de un astfel de părinte iresponsabil. Apoi, deși nu sunt nici pe departe un admirator al regimului comunist, mă gândeam că pe vremea lui Ceaușescu, un astfel de iredentist, nu mai făcea mulți purici în libertate dacă avea curajul să aibă o atitudine atât de dușmănoasă la adresa românilor și României. Din păcate, democrația a venit cu mult prea multe drepturi pentru cei care încă visează la o bucată din Transilvania, iar acest lucru i-a făcut pe mulți români să se simtă străini în țara lor.
Să nu se înțeleagă greșit, nu am nimic cu ungurii, am sau am avut colegi de etnie maghiară cu care mă înțeleg sau m-am înțeles foarte bine… dar în românește. Și trebuie să recunosc, unii dintre ei vorbesc și scriu în limba română mult mai bine și mai corect decât mulți români. Pe acești oameni nu pot decât să-i respect, deși nu sunt întotdeauna de acord cu ei. Îi apreciez însă foarte mult că au înțeles că doar integrându-se în societatea românească pot avea un viitor în această țară. Cât despre cei care refuză să ne învețe limba nu sunt decât niște bieți frustrați care își merită soarta, merită să fie ținuți în întuneric și sărăcie de baronii UDMR. Aceștia prosperă de la un mandat la altul, pe când cei pe care îi reprezintă îi hrănesc doar cu ura care li se inoculează împotriva românilor.