Mii de români, printre care și mulți arădeni, au fost la Țebea, pentru a-l comemora pe Avram Iancu

Mii de români, printre care și mulți arădeni, au participat, duminică la Serbările Naționale de la Țebea, pentru a comemora 145 de ani de la moartea lui Avram Iancu.
Avram Iancu s-a născut în 1827, într-o familie de moți înstăriți din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, s-a numărat printre fruntașii intelectualității transilvănene în timpul Revoluției de la 1848-1849, fiind unul dintre inițiatorii și organizatorii Adunărilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai și 15-23 septembrie 1848 și conducătorul militar al românilor transilvăneni în timpul Revoluției. Își găsește sfârșitul pe 10 septembrie 1872, la Baia de Criș, fiind înmormântat trei zile mai târziu la Țebea, lângă gorunul lui Horea.
Ceremoniile de duminică au început la biserica din cimitir, unde Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, a oficiat o slujbă religioasă. A urmat un moment emoționant, în care a fost evocată personalitatea celui care a fost „Crăișorul Munților”. În continuare, au fost depuse coroane de flori la mormântul lui Avram Iancu din partea Președinției, Senatului, Camerei Deputaților și a mai multor instituții, consilii județene, primării, partide și ONG-uri.
De menționat că la mormântul Crăișorului Munților a fost adus și un drapel tricolor vechi de 150 de ani.
Vreme frumoasă
Având în vedere că și vremea a ținut cu românii adunați la Țebea pentru a-i aduce un omagiu lui Avram Iancu, a fost o ceremonie cum nu se poate mai reușită, pașnică, fără dispute politice și fără huiduieli. Participanții au remarcat însă faptul că cei mai mulți dintre ei sunt moți de vârsta a doua și a treia, tinerii nefiind reprezentați într-un număr foarte mare.
Printre cei prezenți la Serbările Naționale Țebea 2017 s-au numărat Liviu Dragnea, președintele PSD și al Camerei Deputaților, care a venit cu o delegație din care nu au lipsit o serie de miniștri, senatori, deputați, nelipsind nici pre­fecții, reprezentanții Guvernului în teritoriu. Mai trebuie spus că Liviu Dragnea a fost întâmpinat de garda de onoare, de oficialitățile locale și moți îmbrăcați în port popular.
Delegația Aradului a ajuns cu o seară înainte
Arădenii și-au făcut sim­țită prezența la Țebea încă din seara zilei de sâmbătă, când au instalat un cort imens și au început să pregătească cele zece cătlane de mare capacitate de unde au servit mâncare participanților a doua zi.
Pentru a intra în atmosferă, au fost invitați și Rapsozii Zărandului, care au încântat publicul spectator.
Mai trebuie menționat că din delegația arădeană au făcut parte Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad și președintele organizației județene a PNL și Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, președintele organizației municipale a PNL Arad.
În ceea ce-l privește, Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal, acesta a făcut joncțiunea cu arădenii, vizitându-le cortul și stând alături de ei în timpul ceremoniilor.