Reclamă pe spatele UTA-ei sau întoarce Falcă foaia?

La cum decurg lucrurile, am spune că sunt zile de răscruce la clubul emblemă al orașului. Provocată sau nu, situația neplăcută în care a ajuns UTA după primele runde ale ligii secunde (venită pe fondul celor două promovări consecutive ratate) a necesitat – vorba vine – intervenția dintâiului cetă­țean al Aradului. Brusc, Gheorghe Falcă a realizat că lucrurile nu mai pot continua cu el doar pozând în principalul investitor la UTA, ci chiar e nevoie de expertiza sa bogată în management fotbalistic.
Baloteștiul i-a făcut un bine că a remizat la Șiria, Mihalcea unul și mai mare bine că a demisionat, aruncând „castanele fierbinți” în mâinile unei conduceri pe care el a mustrat-o discret cu ocazia semnării contractului de finanțare din bani publici. „În urmă cu câţiva ani, la iniţiativa mea, s-a pus bazele ONG-ului UTA. Este regretabil că astăzi, oameni din aparatul Primăriei nu mai fac parte din structura de conducere a clubului. Am constatat că atunci când sunt rezultate, promovări, meritul e al conducerii, iar când ceva nu funcţionează cum am vrea cu toţii, vinovat e primarul. Aş vrea să pun câteva întrebări celor din conducerea clubului, pentru că una am vorbit în birou despre locul de disputare al jocurilor din acest sezon şi altceva au declarat presei”, spunea Falcă, joia trecută, în prezența președintelui din acte al UTA-ei, Florian Voinea.
Era un avertisment clar că urmează să se întâmple ceva, iar „criza” începută sâmbătă a fost cadrul perfect. Din ceea ce am aflat noi, chiar primul edil a pus mâna pe telefon și l-a sunat pe Cristi Bobar, pentru a-i propune o funcție executivă la club. În paralel, bănuim, au continuat și discuțiile mai vechi cu Marius Stan și deloc întâmplător au apărut pe un alt site arădean, declarațiile lingușitoare ale acestuia din urmă. Fostul președinte al Oțelului îi ridică o mică statuie lui Falcă prin ceea ce spune și pomenește și de niște investitori cu care ar veni la pachet. Vine, sau îi găsește prin Arad din rândul foștilor investitori și – totodată – …fotbaliști.
Tot Stan mai spunea cu subiect și predicat că Alexandru Meszar, cel care conduce – de fapt – clubul UTA, nu îi răspunde la telefoane și mesaje. Acuzatul a dat-o pe glumă când a fost întrebat despre subiect, dar simte și el că ceva nu e în regulă. „Și eu de trei zile il tot sun pe președintele de la Real Madrid și nu-mi răspunde la telefon. Nu am avut contacte cu niciuna dintre cele două persoane (n.a. Stan și Bobar). Ne pare puțin rău că diferite persoane se folosesc de numele clubului UTA pentru a-și face campanie, o campanie privată, gratuită cu numele UTA-ei”, a comentat Meszar, aflat la prezidiu lângă Adrian Falub, tocmai pentru că i s-ar fi sugerat tot de la kilometrul 0 să-l scoată din lumina reflectoarelor pe Codru Grădinariu. Măcar până îi vine un înlocuitor și atunci…
Toate semnalele sunt pentru o schimbare de foaie din partea primarului. În 2014, a avut nevoie de o „UTA a arădenilor” pentru că suporterii au dat vot de blam „stranie­rilor” ce au împins clubul spre faliment. Meszar era arădean, Nagy și Anca, de asemenea, Grădinariu și Drăgan respectau și ei marca, iar un Strătilă, Curtuiuș sau Miron nu schimbau deloc media localnicilor din lotul de jucători. Treptat, însă, arădenii s-au cam evaporat. Mai întâi de pe bancă, apoi din lot și, probabil, a venit rândul conducerii.
Departe de noi gândul să susținem că nu s-au făcut greșeli la nivel de board. Dimpotrivă, au fost destule, iar sportarad.ro le-a taxat ori de câte ori a fost cazul. Nu mai revenim acum, căci riscăm să plictisim, dar putem dezbate acuzația de căpătâi a multor susținători „roș-albi”. Și anume, cea legată de interesul lui Meszar în a-și vinde jucătorii de la Atletico prin UTA. Nu o să stăm să vă convingem că negrul e alb, căci am fi absurzi, însă vă garatăm că am văzut acte prin care sutele de mii de euro parte a transferului lui Man la Steaua s-au întors (e drept, sub formă de creditare) la UTA. Și asta pentru a duce la bun sfârșit din punct de vedere financiar ediția de campionat 2016-2017. La ce buget de salarii are clubul pentru noul sezon, credeți ca cei 50% din vânzarea lui Petre din conturile lui Atletico vor rămâne neatinși?
Falcă se laudă că Primăria susține UTA cu milioane de euro, suma crescând de la an la an, dar omite să ne spună că – de fapt – în club nu ajung niciodată toți banii. Sau că, uneori, ajung prea târziu pentru a se face unele plăți din ei. În fine, bravo lui că dă! Nu același lucru se poate spune la capitolul investiții în bazele sportive. Pentru neimplicarea – sub forma minciunilor – la „Motorul” și întârzierea exagerată a lucrărilor la „Francisc Neuman”, suporterii l-au înjurat din peluza de la Șiria, unde au fost exilați, sau l-au taxat printr-un comunicat dur.
Ce a înțeles Falcă din toate astea? Că rezultatele slabe ale echipei le decontează el primind injurii, iar situația nu mai poate fi tolerată. Prin urmare, să apelăm din nou la „stranieri” și la vechea placă despre cupele europene,
despre cum va curge lapte și miere, despre cum vom promova încă de la finele turului. Iar dacă se întâmplă să ajungem iarăși la faliment, va întoarce din nou portofelul. Că deh, îl ține și mai doarme și bine noaptea.