Oportunități mari de școlarizare ca agenți și subofițeri MAI

Structurile Ministerului Afacerilor Interne se confruntă cu lipsă de personal și așa se face că, printr-o hotărâre de Guvern, numărul de locuri la școlile de agenți și subofițeri a fost crescut. Deficitul de personal este de câteva zeci de mii de angajați. Cifra de școlarizare pentru școlile de agenți și subofițeri ale Ministerului Afacerilor Interne va fi crescută la 8.190 de locuri pentru anul școlar 2017-2018, prin organizarea a trei sesiuni de admitere. Prevederea nu vizează Academia de Poliție ,,Alexandru I. Cuza” care este singura instituție de învățământ a MAI pentru formarea ofițerilor de poliție, poliție de frontieră, pompieri și jandarmi. Până să fie adoptată această hotărâre, școlilor de agen­ți și subofițeri din MAI le era alocat un număr 1.434 de locuri pe an. însă, în momentul de față, deficitul de personal se situează la peste 20.000, acesta fiind accentuat de ieșirile la pensie din ultimii ani. Hotărârea de Guvern adoptată face parte dintr-un pachet legislativ și managerial care va fi aplicat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne având ca scop reducerea deficitului de personal, creșterea gradului de protecție a angajaților și îmbunătățirea dotărilor pe care angajații MAI le au la dispoziție.  S-a mai luat hotărârea ca perioada de școlarizare în școlile de agenți și subofițeri să fie redusă de la doi ani la un an, prevedere care se aplică din acest an, cu sprijinul Ministerului Educației. Astfel, promoția 2016-2018 va finaliza cursurile în luna decembrie a acestui an, urmând să fie încadrată de la începutul anului viitor. Prin această modificare, promoțiile vor putea ajunge la un număr de 3.000-5.000 absolvenți anual.
Reducerea perioadei de școlarizare a fost o măsură analizată temeinic, inclusiv din perspectiva asigurării competențelor profesionale specifice funcțiilor în care absolvenții vor fi repartizați. Pentru dezvoltarea pregătirii profesionale, agenții de poliție vor putea urma programe de formare continuă, așa cum este
cursul de pregătire tactică, care se desfășoară în prezent la nivelul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.