Iustin Cionca pune punctul pe i: „Enel a eşuat, în judeţul Arad!”

Președintele Consiliului Județean Arad,  Iustin Cionca, este foarte nemulțumit de modul în care s-au comportat echipele Enel, după vijelia de duminică. Acesta cere Guvernului să impună și marilor furnizori de energie un plan de intervenții, măcar în situații limită, pentru ca românii să nu mai fie lăsați la bunul plac al acestora. „La ora 6 în această dimineaţă (miercuri) 4.161 abonaţi Enel din judeţul Arad sunt încă fără energie electrică! Numărul localităţilor afectate este 17, peste noapte echipele de pe teren au avansat foarte greu, aproape deloc. Urgia de duminică ne demonstrează că Guvernul trebuie să impună şi marilor furnizori de utilităţi un plan de intervenţii măcar în situaţii limită şi, prin instituţiile sale de control, să ia mult mai în serios reclamaţiile cetăţenilor chiar şi atunci când deranjează marile companii. Faptul că acum iese premierul sau câte un parlamentar cu declaraţii populiste nu ajută pe nimeni”, susține Cionca.

În continuare, acesta mai spune că în urma dezastrului de duminică instituţiile publice au acţionat rapid şi eficient pentru înlăturarea efectelor calamităţii, remarcând că  ISU, SMURD, Jandarmeria, Poliţia, consiliile judeţene, primăriile şi prefecturile au acționat cu promptitudine. Reacția firmelor private a lăsat însă mult de dorit.  „Constatăm o mare problemă la companiile private care ar fi trebuit să acţioneze, şi mă refer în primul rând la Enel, luată total pe nepregătite de urgie. În judeţul Arad, la trei zile după furtună, încă mai sunt peste 4.000 de gopodării fără energie electrică, iar Enel nu reuşeşte să suplimenteze numărul echipajelor şi să rezolve urgent situaţia. Este nevoie, iată, de o catastrofă ca şi politicienii de la Bucureşti să remarce, în sfârşit, că semnalele transmise de noi, de la Arad, sunt reale şi că există sincope în funcţionarea Enel şi relaţia sa cu clienţii nu numai atunci când plouă abundent sau ninge, ci şi când bate vântul, e caniculă sau ger. Practic, Enel cumulează probleme nerezolvate în dezavantajul abonaţilor săi şi nu ştie sau nu vrea să le rezolve, pentru că nu are niciun fel de consecinţe.

Vă reamintesc reclamaţiile frecvente din zona Curtici, Ineu, de pe Valea Mureşului. Nu există regiune a judeţului Arad de unde să nu primi zilnic sesizări referitoare la defecţiuni persistente. Totuşi, astăzi suntem în situaţia ca mii de arădeni să nu ştie când vor avea din nou energie electrică în locuinţele lor!”, a încheiat Cionca.

 

Furnizorul încearcă să se justifice

Pe de altă parte, reprezentanții E-Distribuție Banat, cum a fost botezat recent furnizorul de energie, susțin că societatea a reluat alimentarea cu electricitate a peste 95% din clienții care au avut probleme din cauza furtunii.  „Ca urmare a eforturilor echipelor  E-Distribuție Banat și ale contractorilor, inclusiv în cursul nopții, a fost reluată alimentarea cu electricitate pentru un număr estimat de peste 215.000 de clienți, astăzi (n.r. miercuri) la ora 10:00. La această oră se află pe teren 91 de echipe, din care 68 ale E-Distribuție și 23 ale firmelor contractoare, iar intervențiile vor continua până la restabilirea integrală a alimentării cu electricitate. Acestea au ca prioritate intervenția la avariile înregistrate pe liniile de înaltă și medie tensiune, care alimentează un număr mare de clienți, cu accent pe remedierea stâlpilor de beton rupți și a celor de metal îndoiți, în special în județul  Timiș, dar și în Hunedoara și Arad. În județul Caraș Severin funcționarea rețelelor de medie tensiune a revenit la normal. Reamintim că un număr de 26 de echipe de intervenție ale E-Distribuție Muntenia și E-Distribuție Dobrogea au fost trimise pentru a sprijini eforturile de reluare a alimentării cu electricitate în zonele afectate de furtună, aflate în aria de activitate a E-Distribuție Banat.  Operatorul de distribuție lucrează în continuare conform procedurilor situației de urgență, nivel 2. Cooperăm cu autoritățile care au atribuții în situații de urgență și care au sprijinit intervenția echipelor E-Distributie Banat, de exemplu prin deblocarea drumurilor”, se arată într-un comunicat de presă al E-Distribuţie Banat.

Claudia Gavra

Lucian Șerban

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni