Se lasă noaptea peste biblioteca arădeană

La sfârșitul acestei săptămâni, mai precis vineri, 6 octombrie, la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, între orele 18.00-24.00, va avea loc „Noaptea bibliotecii arădene”.
Evenimentul își propune să ofere arădenilor o alternativă agreabilă de petrecere a timpului liber, într-un cadru destins, în care utilizatorii să aibă ocazia să interacționeze cu personalul bibliotecar și să experimenteze servicii moderne de bibliotecă, mai puțin cunoscute audienței largi.
„Prin intermediul acestei activări nocturne a bibliotecii, se încearcă atât o evadare din rutina cotidiană cât și combaterea percepției conservatoare asupra misiunii și funcției bibliotecii pu­- blice în educarea publicului. În același timp dorim să stimulăm și creativitatea bibliotecarilor în realizarea de evenimente și activități culturale de impact, care să atragă un număr cât mai mare de vizitatori în spațiile de bibliotecă, de ce nu, viitori cititori fideli”,
ne-a declarat Doru Sinaci, manager al Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad.
„Noaptea bibliotecii” a debutat în anul 2011, fiind organizată de Asociaţia „Excedo” în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi Asociaţia „Marketer” Club. Din acel an, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad a găzduit, fără întrerupere, sub cupola acestui eveniment național, o multitudine de acțiuni culturale.
„Cât de greu poate fi să revenim măcar pentru o noapte la esenţa experienţei sălilor de lectură? (…) dacă experienţa în acea noapte va fi una încărcată de valoare emoţională, efectele pozitive vor fi multiplicate de o creştere a frecvenţei medii de vizitare a bibliotecilor” susțineau, în 2011, organizatorii.
Nu se știe câtă emoție a stârnit, nu este măsurabilă nici creșterea frecvenței cititorilor bibliotecii ca efect al unor ore de noapte petrecute între rafturi, la concerte, expoziții, întâlniri literare, dezbateri, dar este cert că la Arad „Noaptea bibliotecii” a adunat la fiecare ediție un număr respectabil de arădeni, mari sau mici, unii călcând pentru pentru prima oară pragul acestei instituții
„Candela” „Nopții bibliotecii arădene” din acest an se va „aprinde” așadar vineri, 6 octombrie, începând cu ora 18.00 și  va ”lumina” până la ora 24.00, atât secțiile, cât și filialele  instituției.
Pe tot parcursul „Nopții bibliotecii arădene”, secțiile și filialele bibliotecii vor înscrie gratuit cititori!