Din ce în ce mai multe familii vor să adopte: 39 de copii au, începând de anul acesta, părinți adoptatori

Din ce în ce mai multe familii de arădeni sunt dispuse să adopte copii. Potrivit datelor furnizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), de la începutul până în prezent, 39 de copii au fost încredințați în vederea adopției, iar alte 34 de familii au fost sau sunt în procedură de atestare.
Având în vedere schimbările cu care se confruntă cei mici, după ce sunt adoptați, dar și familia adoptivă, care se decide să facă acest pas, specialiștii din cadrul DGASPC trebuie să se implice și se implică, urmărind evoluția celor mico și a familiilor adoptive pe o perioadă de doi ani de la momentul încuviințării adopției. În aceste condiții, reprezentanții DGASPC susțin că este deosebit de important ca persoanele sau familiile care doresc să devină părinți adoptatori să fie pregătiți să facă faţă noilor provocări pe care le presupune o adopţie, să poată dărui unui copil toată dragostea şi atenția pe care o merită și de care are nevoie. „Numărul familiilor care își doresc să adopte un copil este în continuă creștere în ultimii ani, copiii din sistemul de protecție din județul Arad au nevoie și ei să crească și să se dezvolte în mijlocul unei familii adevărate. Ne bucură și faptul că  treptat se schimbă și mentalitatea celor care se hotărăsc să facă acest pas, familiile adoptatoare fiind mai deschise și dispuse să își lărgească perspectivele pentru a trăi din plin bucuria de a fi părinți”, susține Erika Stark, director general al DGASPC Arad.
Trei etape
Specialiștii în adopție din cadrul instituției mai spun că din momentul în care cel mic este scos din mediul în care s-a obișnuit să trăiască, în centre de plasament, în case aparținând unor ONG-uri sau la asistenții maternali, unde copilul și-a creeat o serie de legături și simte nevoia să se apropie de oricine, trece prin trei etape. Astfel, specialiștii Serviciului Adopții atrag atenția asupra perioadelor delicate pe care le traversează un copil care urmează a fi adoptat odată cu părăsirea sistemului de protecție: etapa protestului (se întreabă de ce a fost scos din acel mediu), etapa disperării (când nu mai reacționează din punct de vedere emoțional) și etapa de detașare (când înțelege că poate avea o viață nouă). „Psihologii și asistenții sociali din cadrul Serviciului Adopții-DGASPC Arad au în vedere, prin specificul muncii lor, dobândirea de competențe  care vizează atât latura umană: responsabilitate, sensibilitate, empatie și  răbdare, dar și cunoașterea și abilitatea de a aplica instrumentele, tehnicile, strategiile necesare și normele legale în vigoare pentru a  sprijini atât părinții adoptatori, cât și copiii, în etapa de integrare în familia permanentă în cadrul procesului de adopție”, afirmă Aurora Lupaș, șeful Serviciului Adopții din cadrul DGASPC Arad.
Reprezentanții DGASPC mărturisesc că, la nivel național, o situaţie aparte o au copiii greu adoptabili, pentru care într-o perioadă de nouă  luni de la declararea adoptabilităţii nu s-a reuşit identificarea unei familii potrivite sau, chiar dacă aceasta a fost găsită, nu s-au putut urma paşii care să conducă la finalizarea adopţiei. „Pentru acești copii a fost creată în Registrul Național al Adopțiilor o secţiune specială care conţine profilul celor aflaţi în această situaţie. DGASPC Arad invită familiile care doresc să adopte un copil sau să primească informații despre procedura adopției să se adreseze cu încredere instituției, prin Serviciul Adopții, luni-joi între orele 8-16.30, vineri între orele 8-14 și la sediul DGASPC Arad, str.1 Decembrie 1918 nr. 14”, a încheiat Erika Stark, director general al DGASPC Arad.
(L.Ș.)

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni