Conferința de toamnă a preoților din Protopopiatul Arad

Pe 3 octombrie 2017 s-au desfășurat lucrările conferinței de toamnă a preoților din Protopopiatul Arad. Programul a debutat, în Catedrala veche a Aradului, cu săvârșirea Tedeum-ului, oficiat de către Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurat de un sobor de preoți, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului.
În continuare, lucrările conferinței s-au desfășurat în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”. În deschidere, preaonoratul părinte Flavius Petcuț, protopopul Aradului, a salutat prezența ierarhilor la lucrările acestei conferințe, precum și prezența preacucernicilor părinți din parohiile protopopiatului, evidențiind acest bun prilej de a dezbate împreună temele de cercetare propuse de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru aceste întruniri. În același cuvânt, părintele protopop a reliefat câteva coordonate ale tematicii anului comemorativ prin care suntem invitați „să dăm răspuns tuturor acelora care ne reproșează o anume frenezie întru construirea de
biserici, prin aceea că toate acestea sunt roadele jertfei acelor martiri, încât toată țara noastră e ca un mare antimis plin cu moaște”.
Preafericitul Părinte Patriarh Iustinian Marina, evocat de cei prezenți
În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei a evocat figura providențială a Preafericitului Părinte Patriarh Iustinian Marina „întru întărirea sau consolidarea statutului Bisericii Ortodoxe Române atât în plan legislativ, cât și în ceea ce privește administrarea ei, având știința alegerii căilor celor mai bune pentru apărarea și promovarea Bisericii atât în țară cât și peste hotare, prin relațiile ecumenice. De aceea, vremea Patriarhului Iustinian și a atitudinii sale ne poate aduce multă învățătură pentru vremurile pe care le trăim acum, fiind cu recunoștință față de personalitatea acestuia, acum când se împlinesc patru decenii de la trecerea sa la cele veșnice”.
Conferința dedicată personalității Patriarhului Iustinian a fost susținută de către preacucernicul părinte Nicolae Rădulescu, de la Parohia Sântana II. Printre coreferenți s-au numărat preacucernicii părinți: Petrică Ungur (Parohia Felnac), care a evidențiat câteva date statistice și chipuri istorice referitoare la jertfele preoților și credincioșilor ortodocși în temnițele comuniste; Dan Mândra (Parohia Fântânele) care a evocat figura părintelui Iustin Pârvu; Ștefan Horea (Parohia Secusigiu) care a evocat figura părintelui arădean Tudor Demian.
Invitat fiind la cuvânt, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul și-a manifestat bucuria de a fi prezent în mijlocul preoților, adresându-le primul său salut ca Episcop vicar preoților din Protopiatul Arad. În relație cu cele prezentate anterior, Preasfinția sa a adus mărturia apropierii de locurile în care a trăit și slujit Patriarhul Iustinian, din care a putut observa personalitatea acestuia. Felicitându-i pe referenți, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe preoții prezenți să fie cu luare aminte la mărturisirea lor de astăzi, căutând să se îngrijeacă, cu atenție, atât de familiile lor cât și de toți parohienii, invitându-i la o implicare mai mare în ceea ce privește educația copiilor, de care depinde viitorul parohiilor, al protopopiatelor și al eparhiei, încredințându-i de toată dragostea și slujirea sa, spre întărirea Bisericii lui Hristos și a neamului nostru.
Pr. dr. Filip AlbuGlasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni