Fenomenul enduro a fost pus în dezbatere la Consiliul Județean

La Consiliul Judeţean a avut loc o dezbatere având ca temă accesul neautorizat în arii protejate, acces care se face cu ATV-uri, maşini 4×4 şi motociclete enduro. În cadrul dezbaterii s-a discutat, de asemenea, și despre organizarea de competiţii sportive cu aceste tipuri de vehicule.
Enduro 2De menționat că întâlnirea a fost moderată de Claudia Boghicevici, vicepreşedinte al CJA, Ovidiu Pârv (Parcul Natural Lunca Mureşului), Gabriela Gureanu (Centrul Cultural Județean) şi Andrei Ando (director executiv Direcţia de Comunicare şi Strategii a CJA). La discuții au participat reprezentanţi ai primăriilor, ai proprietarilor de păduri, fondurilor de vânătoare, ai unor asociaţii de protecţie a mediului, ai Gărzii de Mediu, ai Poliției, ai Jandarmeriei, ai Gărzii Forestiere, ai Direcției Silvice,  AJVPS şi organizatori de  de competiţii. „Scopul întâlnirii a fost conştientizarea acestui fenomen care se manifestă nu doar într-o formă organizată, prin concursuri, ci şi ca pre­zență constantă a amatorilor de enduro în arii protejate din județ sau, pur şi simplu, în zone în care produc un dezechilibru al mediului. Dorim ca populaţia să fie bine informată în legătură cu acest fenomen, cu legislaţia care reglementează accesul motorizat în ariile naturale protejate, protecţia silvică sau protecţia fondului cinegetic, cu obligaţiile care le revin practicanţilor acestui sport, cu interdicţiile pe care le prevede legea şi, de ce nu, cu sancţiunile care decurg din încălcarea legislaţiei. De asemenea, dorim să găsim căile prin care amatorii de sporturi cu motor să îşi desfăşoare activitatea legal, fără a aduce prejudicii mediului, florei şi faunei din judeţul nostru. Ca idee prin­- cipală, s-a ajuns la concluzia că fenomenele care dăunează mediului nu sunt binevenite în Arad”, susține Claudia Boghicevici.
Bikerii își fac propria lege
Mai trebuie spus că reprezentanţii composesoratelor şi ai fondurilor de vânătoare s-au plâns de problemele pe care le provoacă bikerii, care ajung să își facă „propria lege” când intră în păduri. „Opinia generală a fost că este necesară aplicarea cadrului legal existent – L 64/ 2008 (Codul Silvic), L. 49/ 2011 (privind Regimul ariilor naturale protejate), L. 407/ 2006 (a Vânătorii şi a Protecţiei Mediului – actualizată) –, într-un regim mai strict, cu colaborarea tuturor factorilor implicaţi, inclusiv administraţia locală, Poliţia, Jandarmeria. Potrivit legii, sancțiunile pot ajunge la 10.000 de lei”, susțin reprezentanții Consiliului Jude­țean.
Claudia Boghicevici a ținut în continuare să precizeze că este nevoie de echilibru și de respectarea legii, dar și a cluburilor care organizează astfel de activități, dacă ele se încadrează în prevederile legale.
Referitor la solicitarea Parcului Natural Lunca Mureșului, de a nu se mai acorda finanțare pentru activitățile de tip enduro, vicepreședintele Consiliului Jude­- țean Arad a răspuns că trebuie să existe o consultare mai largă, care să includă și practicanții acestui sport, respectiv acei primari care găzduiesc astfel de evenimente în comunele lor.
(L.Ș.)

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni