Inspectorii DSVSA au sechestrat peste 1.600 tone de zahăr

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad au făcut o captură impresionantă, peste 1.600 de tone de zahăr. Asta, după ce au găsit marfa care era pusă la păstrare
într-un loc care nu îndeplinea condițiile legale, spațiul nefiind autorizat din punct de vedere sanitar-veterinar. Mai mult, în așa-zisul depozit au fost descoperite peste 65 de tone de zahăr impropriu consumului uman și acest „sortiment” urmând probabil să fie introdus în circuitul comercial.
agud „Inspectorii din cadrul Direc­ției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor  Arad, Serviciul Antifraudă, au identificat un depozit neautorizat sanitar-veterinar pe raza judetului Arad, în care era depozitată o cantitate enormă de zahăr – 1.618 tone, din care 65,2 tone de zahăr  neconform, în sensul că ambalajul era deteriorat, murdar, produsul fiind impropriu consumului uman. Produsul alimentar provine din comerțul intracomunitar. Inspectorii din cadrul Di­- recției Sanitare Veteri­nare și pentru Siguranța Alimentelor Arad au sechestrat întreaga cantitate, în vederea verificării legalității și trasabilității acestui produs. De asemenea, s-a luat măsura amendării contravenționale a agentului economic care a depozitat marfa, cu suma de 40.000 lei, conform H.G. nr. 984/2005, cu completările și modificările ulterioare”, susține dr. Viorel Agud, directorul DSVSA.
Mai trebuie spus că pe fir au intrat și polițiștii care lucrează în cadrul Serviciului de investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Arad, care au fost sesizați de inspectorii DSVSA, cercetările fiind continaute acum atât de Poliție, cât și de Direcția Sanitară Veterinară.
Dacă în ceea ce privește zahărul neconform lucrurile sunt clare, acesta urmând să fie distrus, pentru restul mărfii, proprietarul încearcă acum să găsească documentele justificative, pentru a le prezenta oamenilor legii. Rămâne de văzut dacă vor fi găsite și dacă vor fi destul de convingătoare…
Depozit cu zeci de tone de produse expirate
Vă reamintim că în urmă cu un an, inspectorii DSVSA s-au confruntat cu o situație similară. În noiembrie 2016 a fost descoperit un depozit de alimente cum nu se întâlneşte foarte des în partea aceasta de ţară. Aici se găseau zeci de tone de produse expirate, care au fost indisponibilizate şi apoi distruse pentru a nu pune în pericol sănătatea potenţialilor consumatori.
„Reprezentanți ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul  Inspectoratului de Poliție Județean Arad, împreună cu inspectori din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, au efectuat  un control conform unui plan comun de acțiune  la un depozit de produse alimentare, pentru a verifica respectarea legislației în vigoare. Inspectorii de specialitate din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad au identificat  o serie de produse de origine nonanimală (făină, conserve de legume, gris), în cantitate de  22.524 kilograme, cu termen de valabilitate depășit, conserve de pește și legume în cantitate de 444 kilograme în ambalaj deteriorat, neconform”, declara la vremea respectivă dr. Viorel Agud.