Biserica, viața și lumânarea ei: zi de sărbătoare, dar și de aducere aminte

Catedrala Episcopală Sânnicoară din Gyula este, fără doar și poate, un monument istoric şi lăcaş de cult al comunităţii. Ce­lebrarea Zilei Culturale a Românilor, interrelaţionarea con­fe­- sională, dar şi oficierea parastasului pentru un profesor arădean, chiar la câteva zile după Ziua Mondială a Profesoruui, Teacher-s Day, este vorba de profesorul Iulian-Luci-Bujor Vicol care, de puţină vreme, îşi doarme somnul de veci în Cimitirul Ortodox din Aradul Nou… Născut la Radna, a devenit profesor de muzică absolvind Conservatorul „Ciprian Porum­- bescu” din Bucureşti, apoi a profesat la Vinga, Palatul Copiilor, dar şi la fosta Şcoală Gimnazală nr. 4, iniţiind generaţii de discipoli în tainele chitarei, înfiinţând formaţii de fanfară sau binecunoscutul Festival „Ghiocelul de Aur” cu un frumos palmares al carierei… Pedagog, profesor, mentor, profesorul arădean a slujit şi în Gyula, vreme de peste zece ani la Liceul cu predare în Limba Română de acolo.
Preotul părinte  Teodor Faur de la Biserica Ortodoxă din Aradul Nou a săvârşit predica cu tematica „La Poarta Cetăţii Văduvei lui Nainn”, dar a şi deplâns personalitatea celui dispărut alături de mama Vioara, fiica Ioana şi credincioşii arădeni, neamuri, colegi ori prieteni, care au ţinut să îi cinstească memoria.
Răspunsurile liturgice au fost date de cantorul Mihai Morar, nepot al celui plecat, alături de toată suflarea românească prezentă, numind aici pe lect. dr. Camelia Jurcuţ, studenţi şi voluntari, care au interpretat un potpuriu de pricesne, în glas nepieritor de clopot.
Am putea mulţumi tuturor celor prezenţi, mamei Maria a părintelui Marc pentru jertfelnicie, dar şi trudei studenţilor şi voluntarilor, Maria Motorca, Mihaela Michnea, Alin Neag, Mihaela Pecican, Silviu Pecican, Tuhuţ Cătălina, Maria Toma, Tuhuţ Cristina şi, dacă ne este permisă o personificare, am îndrăzni să spunem că în lacrimi a fost şi Grupul Statuar din curtea Bisericii Ortodoxe, Busturile lui Moise Nicoară şi Liviu Rebreanu…
Nu putem omite prezenţa Corului CARP şi a membrilor Formaţiei Datini străbune, a credincioşilor români prezenţi, cât şi a presei scrise, reprezentată de publicațiile Cronica şi Foaia Românească, care au mediatizat despre doi arădeni plecaţi, profesorul Iulian Vicol, dar şi preotul din Bătania, Ilie Ciocan.
O concluzie firească se desprinde, aceea că Viaţa indiferent de confesiune, este un Far, care iluminează pe Pământ şi arde pe Cerul fiecăruia dintre noi!
Iar Muzica, este nu numai o Terapie, ci şi o Evanghelie, de Duh, de Har, de Vindecare!
Florica Ranta Cândea

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni