Percheziții în Arad și alte nouă județe la persoane bănuite de infracțiuni economice

În cursul zilei de miercuri, poli­ţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Argeş, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice și cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poli­ției Române, au efectuat 36 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Argeş, Prahova, Giurgiu, Sibiu, Iași, Ialomița, Bacău, Vaslui, Arad și Vâlcea și în municipul București la locu­ințele unor persoane şi sediile unor societăţi comerciale bănuite de evaziune fiscală și spălare a banilor. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. Activitățile se desfăşoară în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor în domeniul construcțiilor. „Din cercetări au rezultat indicii că, în perioada 2012 – 2015, cei vizați, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale ar fi dezvoltat un circuit evazionist prin înregistrarea în contabilitate de achiziții fictive de mărfuri de la furnizori. Aceștia din urmă, pentru a justifica livrările efectuate, ar fi declarat organelor fiscale achiziții de la societăți comerciale de tip fantomă. Prejudiciul adus bugetului consolidat al statului este de peste 2.175.000 de lei. Zece persoane vor fi conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș pentru audieri”, au transmis anchetatorii. La acțiune participă polițiști de investigare a criminalității economice din judeţele Argeş, Prahova, Giurgiu, Sibiu, Iași, Ialomița, Bacău, Vaslui, Arad și Vâlcea și din municipul București și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Argeș.
Evaziune fiscală cu articole textile
Nu este pentru prima dată când firme sau oameni de afaceri din Arad intră în atenția anchetatorilor ca urmare a faptului că fac parte dintr-o rețea infracțională cu ramificații naționale. În iulie, polițiștii au descins în Arad într-un dosar de evaziune fiscală cu articole textile. Sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice și a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, polițiștii și inspectorii antifraudă au efectuat 45 de controale ample în municipiul București și în județele Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Constanța, Dolj, Dâmbovița, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Olt, Suceava și Vâlcea. În urma a zeci de controale efectuate în București și în 17 județe, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice a Poliției Române au ridicat bani, mărfuri și au aplicat sancțiuni contravenționale unor firme din domeniul comerțului cu textile. În aceeași cauză, au fost efectuate 25 de percheziții la persoane fizice, firme și la instituții, în urma cărora au fost ridicați 200.000 de euro. Ulterior, trei persoane au fost arestate preventiv. „Verificările s-au desfășurat în locurile în care erau depozitate ori comercializate mărfuri importate ilegal de un grup specializat în evaziune fiscală, cu articole textile. În urma verificărilor, pentru neregulile descoperite, au fost aplicate sancțiuni  contravenționale, au fost ridicate sume de bani cu privire la care existau suspiciuni că ar reprezenta venituri neînregistrate și s-a dispus confiscarea mărfurilor deținute ori comercializate fără documente justificative”, se arată într-un comunicat al Poliției Române. De asemenea, s-au desfășurat acțiuni de verificare și desigilare a unor transporturi de mărfuri, aparținând membrilor grupării infracționale.
Din cercetări a reieșit că, s-ar fi dezvoltat o rețea infracțională de distribuție a produselor textile, prin intermediul căreia ar fi fost valorificate aproape 50 de autotrenuri cu îmbrăcăminte și încălțăminte, fără documente legale, către comercianți din județul Ilfov, precum şi în alte judeţe din țară. Produsele ar fi fost importate din Turcia, prin intermediul unei societăţi cu sediul în Burgas – Bulgaria, iar ulterior, prin această societate, ar fi fost declarate livrări intracomunitare către firme din Polonia și Ungaria, care ar fi fost create pe baza unor documente de identitate falsificate, pe numele unor cetățeni chinezi. Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la 3.786.000 de lei, reprezentând T.V.A. și impozit pe profit. Față de liderul grupării și de alți doi membri, s-a dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, ulterior, instanța dispunând arestarea acestora, pentru 30 de zile.