Gala Persoanelor cu Dizabilități, organizată, la Arad, pentru prima dată în acest format

Gala Persoanelor cu Dizabilități, organizată pentru prima dată în acest format, de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad s-a desfășurat, în perioada 18-19 octombrie 2017. Deschiderea evenimentului a fost făcută de Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean.
În prima zi s-a desfășurat Conferința „dizABILITATE” – găzduită în Sala „Vasile Goldiș” a Consiliului Județean Arad. „Consiliul Județean Arad susține financiar foarte multe proiecte, activități, o infrastructură bine pusă la punct pentru protejarea drepturilor personale ale tuturor celor care au nevoie de sprijin.  Admir în fiecare zi curajul persoanelor cu dizabilități care ies în spațiul public, în ciuda dizabilității pe care o au, și mai ales a barierelor pe care le întâlnesc și de aceea în calitatea mea de președinte și de susținător al drepturilor persoanelor cu dizabilități  militez pentru accesibilizarea tuturor spațiilor publice și private”, a subliniat președintele CJA, Iustin Cionca.
Evenimentul a avut ca deviză „Unitate prin diversitate”, iar organizatorii își propun ca prin acest eveniment să fie aduse la cunoștința opiniei publice cele mai creative și susținute exemple de promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilități, să recompenseze inițiativele de incluziune și de bună practică în domeniul accesibilizării, dar și să prezinte povești de succes din viața persoanelor care au reușit să depășească barierele și prejudecățile societății. Participă persoane cu dizabilități din întreaga țară, din județele Neamț, Mureș, Bihor, Hunedoara, Caraș-Severin sau București, reprezentanți ai unor Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, ai mai multor asociații și ONG-uri, dar și invitați din Ungaria. „Este pentru prima dată când Aradul a găzduit o Gală a Persoanelor cu Dizabilități, cu o asemenea desfășurare. Dorim să arătăm că arădenii alcătuiesc o societate deschisă tuturor membrilor săi, că integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi reprezintă o prioritate pentru noi, dar în același timp să învățăm la rândul nostru din poveștile trăite de persoane cu dizabilități din alte județe ale țării, din experiențele lor de viață. Suntem interesați să aflăm modele de bună practică în domeniul incluziunii persoanelor cu dizabilități realizate de autorități din alte părți ale țării. Este important să subliniem care sunt abilitățile persoanelor cu dizabilități, să vorbim lumii despre potențialul extraordinar de care dispun semenii noștri, mai ales dacă societatea le vine în întâmpinare și manifestă deschidere față de nevoile lor”, a susținut Erika Stark, directorul general al DGASPC Arad.
Eveniment festiv
Au fost spuse și poveștile de viață ale unor persoane, care în pofida diverselor dizabilități, au reușit să înfrângă toate barierele și au dovedit o forță extraordinară de a-și depăși limitele și de a compensa „dizabilitatea” cu abilități absolut uimitoare. Au fost prezentate și exemple de succes în lucrul cu persoanele cu dizabilități, cum ar fi centre destinate acestora în care se desfășoară zilnic activități socio-educative, ateliere de terapie ocupațională pentru redo-  bândirea respectului de sine, a deprinderilor individuale și servicii suport pentru integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii.
Evenimentul festiv a avut loc ieri, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, începând cu ora 17.00, ca un semn al recunoașterii și prețuirii aduse persoanelor cu dizabilități prezente în aceste zile la Arad. Partenerii evenimentului sunt: Consiliul Național al Dizabilității din România, Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad.