Douăzeci și patru de deținuți din Penitenciarul Arad au fost eliberați

 

În baza legii recursului compensatoriu, adică executarea pedepselor în condiţii necorespunzătoare, cei mai mulţi deţinuţi eliberaţi sunt de la Penitenciarul Giurgiu, adică 80 de persoane. Datele făcute publice de Administraţia Naţională a Penitenciarelor arată că 529 de deţinuţi au fost eliberaţi, după punerea în aplicare a legii recursului compensatoriu, eliberarea condiţionată urmând să fie luată în discuţie pentru alţi 3.349 de deţinuţi.

Conform ANP, de la Penitenciarul Aiud au fost eliberaţi 30 de deţinuţi, iar în perioada următoare ar putea fi puşi în libertate alţi 45 de deţinuţi, de la penitenciarul Arad – 24 de deţinuţi, iar 66 ar urma să fie eliberaţi condiţionat, de la Penitenciarul Bacău au fost eliberaţi doi deţinuţi şi ar urma alţi 59, de la Penitenciarul Baia Mare au fost puşi în libertate cinci deţinuţi şi ar urma 65, de la Bistriţa – 7 şi ar putea fi eliberaţi alţi 108, de la Botoşani – 14 eliberaţi şi ar putea fi puşi în libertate 154, de la Brăila – 4 şi ar putea fi eliberaţi alţi 40, de la penitenciarul Jilava – 37 şi urmează alţi 192 de deţinuţi, de la Rahova – 10 şi urmează 250, de la Codlea – 4 şi urmează 110, iar de la penitenciarul Poarta Alba au fost eliberaţi 55 de deţinuţi şi ar urma alţi 200.

Joi a intrat în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiţii necorespunzătoare. Legea prevede că, la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii improprii, deţinuţii beneficiază de şase zile considerate executate.

Referitor la planul solicitat de CEDO, privind condiţiile din penitenciarele din România, ministrul Justiţiei susţine că legea recursului compensatoriu este doar un pas spre soluţionarea problemelor, potrivit Mediafax. Astfel, Toader spune că vor fi modernizate mai multe penitenciar, vor fi construite două închisori dar şi un centru de perfecţionare a angajaţilor din ANP. De asemenea, brăţara electronică este o măsura de ordin legislativ avută în vedere.

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni