Senatorii fac propuneri trăsnite: asociațiile de proprietari ar putea hotărî repartizarea cheltuielilor

Reprezentanții Uniunii Locale a Asociațiilor Locative Arad (ULALA) sunt extrem de nemulțumiți de ceea ce se întâmplă cu Legea 230/2007, privind   înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Asta, în condițiile în care legea cu pricina suferă modificări peste modificări, iar parlamentarii care fac lucrul acesta nu prea au habar nici de legea pe care o schimbă, nici de ceea ce se întâmplă în asociațiile de proprietari. „Luni, 30.10.2017, a fost înregistrată la Camera Deputaților, pentru dezbatere, încă o propunere legislativă de modificare şi completare a Legii nr. 230/2007, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Propunerea legislativă a fost inițiată de 46 de senatori PSD și respinsă de Senat în 24.10.2017. În 30.10. 2017, a fost prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaților care nu a probat solicitarea inițiatorilor pentru procedura de urgență. Noul art. 471 al legii spune că «adunările generale pot hotărî în mod excepțional modalitatea de stabilire și repartizare a cheltuielilor asociației». Adică se poate face excepție de la ceva stabilit deja prin lege. Noul alin. (3) la art. 48, precizează care sunt cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate. Cea mai neașteptată modificare este însă noul alin. (4) la art. 48, care spune că «adunarea generală a asociației de proprietari va hotărî modalitatea de repartizare» a tuturor cheltuielilor. Atunci de ce mai este nevoie de Legea 230/2007? Camera Deputaților trebuie să respingă și ea, la fel ca Senatul, această propunere legislativă. Dacă deputații nu o resping, legea 230/2007 va există sub o formă abrogată. Vă reamintim că art. 47 a fost completat în 22.04.2017. Această completare a indus în eroare proprietarii care cer să nu le fie incluși copii până la vârsta de trei ani la cheltuieli pe consumuri individuale (așa cum scrie în lege), dar și pe unii administratori care îi scot de la cheltuielile pe număr de persoane pentru că de la cele individuale nu au cum”, susține Dorina Lupșe, președintele ULALA.
Consultări de formă
Dorina Lupse okConducerea uniunii este de părere că se impune adoptarea unui proiect de lege care să fie în concordanță cu situația actuală a condominiilor și care să cuprindă propunerile Ligii Habitat, ale ULALA și a altor profesioniști din domeniu. „Din păcate, aleșii noștri nu cunosc legea pe care o tot modifică și completează. Acum se dorește să se facă a doua modificare de anul acesta. Din fericire, propunerea a fost respinsă de Senat. Bine ar fi să facă la fel și Camera Deputaților. Nu înțelegem de ce inițiatorii acestui proiect doresc să lase la latitudinea adunărilor generale repartizarea cheltuielilor. În ceea ce ne privește, ori de câte ori ni s-a solicitat punctul de vedere, am trimis propuneri motivate, am participat la dezbateri,  dar n-a fost nimeni interesat de ceea ce aveam de spus. Ne chemă doar să arate că s-au consultat cu noi, dar nu citesc ceea ce le trimitem și nici nu ne ascultă propunerile”, a continuat Dorina Lupșe.
„O lege depășită”
Vă reamintim că nu este pentru prima dată când rerprezentanții ULALA se confruntă cu ideile trăsnite ale unor parlamentari, care fac modificări la Legea 230/2007, doar de dragul de a face și ei ceva. În iunie 2015, ULALA trăgea un alt semnal de alarmă, cu privire la ceea ce se întâmplă în Parlament, după o întâlnire cu Grupul Parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor. „Apreciem ca fiind binevenită organizarea acestei întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din ţară. Legea 230/2007 este o lege depăşită care nu mai poate fi aplicată relaţiilor sociale actuale. Este o lege care trebuie revizuită şi actualizată în procent de 90%, dar nu mai avem timp să modificăm şi să completăm legi care nu pot fi aplicabile”, spunea atunci Dorina Lupşe. În continuare, aceasta susţinea că parlamentarii care au făcut propunerile de modificare a legii nu cunosc nici conceptul de condominiu, nici prevederile Legii 230/2007. „Probabil nu au locuit şi nu locuiesc într-un condominiu, deoarece aceste modificări sunt foarte departe de realităţile actuale. În ultimii 25 de ani, în blocurile din România au avut loc evenimente care nu mai pot fi reglementate de actuala legislaţie şi de instituţiile publice care nu au luat măsurile legale în momentele respective, acum fiind tardiv, drept pentru care noii propunem o revizuire totală a legii care să aibă la bază o consultare solidă cu specialiştii în domeniu, cu participarea unui grup de lucru format din membrii Ligii Habitat în frunte cu domnul preşedinte Mihai Mereuţă”, declara la vremea respectivă președintele ULALA. Cine trebuia să audă nu a auzit însă, iar Legea 250 este cârpită în continuare, tot de către oameni care nu prea au habar de ceea ce fac.