Strigăt de ajutor: directorul CET cere Guvernului acordarea de subvenţii direct pentru producătorii în cogenerare

Daniel Doble, directorul CET Arad, trage un semnal de alarmă cu privire la situația centralelor electro termice care funcționează cu gaz și cărbune și care riscă să dispară, dacă Guvernul nu intervine. Directorul CET susține că se impune acordarea unor subvenții direct către producătorii în cogenerare, pentru salvarea centralelor cu pricina. Astfel, Doble solicită modificarea în regim de urgenţă a Legii 325/2006 și adoptarea unei strategii energetice naţionale adaptate realităţilor la nivel european şi mondial.
„Avem nevoie de o strategie energetică naţională foarte clară. Fără măsuri urgente şi cu reglementările existente în domeniul distribuţiei gazelor şi energiei electrice în România vor dispărea aproape în totalitate Centralele Electro Termice care funcţionează pe gaz şi cărbune. Acestea asigura aproximativ 40% din energia electrică pentru ţara noastră”, susține Daniel Doble. În continuare, acesta a ținut să precizeze că, în opinia sa, nu se poate da vina la nesfârşit pe managementul local al CET-urilor, având în vedere că toate CET-urile din țară se confruntă cu probleme similare.
„Dacă toate centralele au probleme la nivel naţional, înseamnă că avem o problemă de sistem pe care nu mai putem să o ignorăm. România, din punct de vedere al potenţialului hidrografic se află pe locul 26 în Europa şi doar Porţile de Fier 1 şi 2 sunt rentabile, respectiv pot da o cantitate semnificativă în sistemul energetic naţional. Nu avem politici naţionale şi o strategie energetică implementată, iar consecinţele se văd în preţurile care cresc şi care se reflectă în industrie, agricultură, servicii. În acest fel, pierdem la capitolul competitivitate”, a mai spus directorul CET.
Importurile de energie duc la faliment
Din punctul său de vedere, pentru ca economia unei țări să prospere trebuie ca producătorii industriali să beneficieze de energie ieftină, iar importurile de energie scumpă va duce la falimentarea multor afaceri. „O ţară care prosperă se bazează pe energie ieftină pentru producătorii din industrie, agricultură. Importurile de energie scumpă vor conduce la falimentul multor companii, societăţi comerciale şi vor genera probleme sociale foarte delicate, pentru că populaţia nu va putea suporta costurile pentru asigurarea unui minim de confort – apă, gaze, energie electrică, energie termică. Cred că noi, specialiştii din domeniu trebuie să tragem un semnal de alarmă şi să cerem Guvernului, Parlamentului să intervină până când nu este prea târziu”, a încheiat Daniel Doble.
(L.Ș.)

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni